Energiecrisis

Door het hele land klinken de alarmbellen over de almaar stijgende energieprijzen. Ook slagers maken zich hier grote zorgen over. De energietarieven drukken zwaar op het rendement. Slagerijen met energiekosten die vijf keer zo hoog uitpakken als voorgaande jaren zijn geen uitzondering meer. Meer dan de helft van de ondernemers, blijkt uit een eerdere peiling, teert in op het eigen vermogen.

De zorgen gaan een stuk verder dan alleen de hogere kosten die de slager moet betalen voor zijn eigen gas en elektriciteit. De energiecrisis heeft grote gevolgen voor de hoogte van inkoopprijzen van grondstoffen, koopgedrag van de consument en effect op andere kostenposten.

Op deze speciale pagina meer informatie over alles wat met energie te maken heeft. 

Gemeenten bieden hulp

Er zijn gemeenten die hulp aanbieden aan haar ondernemers in de tegemoetkoming in de gestegen energieprijzen. Het is bekend dat Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam en Gemeente Arnhem een regeling hebben, ieder met eigen voorwaarden. Vraag bij jouw gemeente na of zij ook hulp aanbieden aan ondernemers.

Laatste nieuws

Campagnes

KNS

Campagne voor in de winkel

We kunnen ons voorstellen dat de huidige omstandigheden in de energiecrisis veel vragen in de slagerij opwerpen. Ook onder jouw klanten. De TEK-regeling biedt nog geen financiele hulp voor slagers, dus prijsstijgingen zijn noodzakelijk. Deze campagne is ontwikkeld om in gesprek te gaan met jouw klanten. 

Campagne 'Wat als de slager het bijltje erbij neer moet leggen'

Wat gebeurt er als de slager het bijltje erbij neer moet leggen? Op die vraag geven slagers antwoord in het campagnefilmpje dat KNS heeft ontwikkeld. Dit filmpje wordt gebruikt om de noodkreet van de slagersbranche nog breder onder de aandacht te brengen.

MKB-Nederland

Op 15 september is de campagne #laatonshetblijvenmaken gelanceerd. Via verschillende kanalen wordt aandacht gevraagd voor de hoge energieprijzen. Verschillende branches komen aan het woord, zo ook onze slager Ilona van Ree uit Deventer. Deel dit beeld via jouw sociale media en geef aandacht aan deze problematiek. 

Tips & adviezen

Slagers zijn al hard bezig om, waar mogelijk, energie te besparen. Al voelt het soms als druppels op een gloeiende plaat. Het blijft belangrijk om hier op te letten om je verbruik zo laag mogelijk te houden. Het is goed om samen met je team te bespreken welke opties er zijn. Hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk waar je aan kunt denken binnen de slagerij.

In de media

7 november: Persbericht: Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels - onderzoek Panteia voor detailhandel

4 november: De Ondernemer: 'Kaalslag door energiecrisis: dit dorp verliest bakker, slager, groenteboer én viswinkel'

3 november: De Ondernemer: Deze Limburgse slager zag energiecrisis aankomen en onderhandelde over zijn energiecontract - slager Funs Rutten

1 november: De Ondernemer: 'Het is nu echt ondernemen geblazen. Blijf creatief!'- slager Carry van Rooij

31 oktober: Nu.nl: Tientallen mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

29 oktober: Hart van Nederland: Kabinet komt met steunregeling voor mkb'ers, maar bijna niemand komt in aanmerking - met Koos van Essen. 

25 oktober: RTL Nieuws: Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'

14 oktober: RTL nieuws: MKB-ers boos op steunplan- 'Ongekend, dit wordt een slagveld' - met Koos van Essen.

14 oktober: Spraakmakers op 1: Koos van Essen bij Spraakmakers op 1,  op 9 minuten.

13 oktober: Omroep Gelderland - Slager ziet energierekening blijven stijgen, ondanks besparingen

4 oktober: RTL Nieuws - Tegemoetkoming energiekosten voor mkb  met KNS-voorzitter Koos van Essen

4 oktober: Algemeen Dagblad - Groot tekort stageplekken als slager of bakker omvalt; branche erkende meesterslager Wouter van der Veen licht toe

30 september: BNR Nieuwsradio - Slager Arend ten Wolde over zijn energie 

27 september: Financieel Dagblad - Slagerij Van Warmenhoven doet alles om de kou binnen te houden

27 september: Foodbusiness: Bakkers en slagers kunnen de prijzen niet verhogen

21 september: Financieel Dagblad - In Bussum dreigen bakker en slager uit het straatbeeld te verdwijnen

21 september: Foodbusiness - Bakkers en slagers willen concrete maatregelen

19 september: Nieuwsuur - Piet van der Vooren en Jacco Vonhof over energiecrisis

18 september: Hart van Nederland - Verdwijnen er meer ambachtelijke beroepen? Ook slagers in de problemen

16 september: Hart van Nederland - Zandvoortse slager betaalt ineens vier keer zoveel voor energie

16 september: Foodbusiness - 90% van de slagers ziet toekomst somber in

15 september: RTLZ - Nieuws met aan het woord KNS-voorzitter Koos van Essen

12 september: Telegraaf - Hoge energieprijs drama voor slager

Informatieplicht energiebesparing

De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaalde mate van energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Vanaf 1 juli 2019 zijn zij ook verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing. Vanaf 1 juli 2023 start de nieuwe ronde.

Meer informatie

Subsidies

Wil je aan de slag met energiebesparing en weten of je subsidie krijgt? Er zijn verschillende regelingen beschikbaar. Bekijk hier de opties. 

Welke subsidies zijn er?

Duurzaam Energie Besparen

Het online programma Duurzaam Energie Besparen (DEB) is ontwikkeld voor jou als ondernemer om inzicht te geven in waar jij op energie kunt besparen. Met deze digitale bespaarassistent krijg je praktische hulmiddelen om energie- en daarmee geld -te besparen.

Ga hier naar de digitale bespaarassistent

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een heffing op elektriciteit en gas. ODE zit verwerkt in je energietarieven. Je betaalt de heffing dus per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt. De overheid heeft ODE ingevoerd om ervoor te zorgen dat mensen zo zuinig mogelijk met energie omgaan. En om de productie van duurzame energie te bekostigen.

Meer informatie

Eerder gepubliceerd

10 november 2022

  • Pepitie "Laat de winkelstraat niet in de kou staan" aangeboden aan verschillende kamerleden om de situatie over energiecrisis onder de aandacht te brengen

19 oktober 2022

  • Fractievoorzitters van verschillende politieke partijen hebben van KNS een brief ontvangen. Er wordt hierin extra aandacht gevraagd om ook voor slagers tot een regeling te komen en hen niet in de kou te laten staan. 

18 oktober 2022

  • Verschillende branches, waaronder KNS, hebben een gezamenlijke brief verzonden naar verschillende politieke partijen. Veel ondernemers uit het mkb vallen buiten de TEK-regeling. Er wordt bij deze partijen gevraagd om ook deze groep ondernemers te helpen. 

15 oktober 2022

  • Persbericht is verstuurd na bekendmaking details TEK-regeling

18 september 2022

  • De Europese belangenorganisatie IBC heeft een statement uitgestuurd naar het Europees Parlement met de oproep energiekosten te verlagen om sluiting van voor slagerijen in Europa te voorkomen. KNS heeft meegewerkt aan het statement. 

15 september 2022

  • Persbericht en campagnefilmpje is verstuurd naar landelijke (vak)media.
  • Persbericht en campagnefilmpje is verstuurd naar Tweede Kamerleden.