Slagers in de kou bij steunpakket energiekosten

Ongeloof en onbegrip bij ambachtelijke slagers over het steunpakket energiekosten voor het mkb. Vandaag is de regeling bekend gemaakt, slagers lijken door de voorwaarden onverwacht buiten de regeling te vallen. “Wij zijn blij dat onze noodkreet gehoord is en dat slagers expliciet genoemd werden bij de totstandkoming van de regeling. Maar, met de voorwaarde van 12,5% aan energiekosten blijven slagers in de kou staan”, aldus Marian Lemsom van Koninklijke Nederlandse Slagers. "Wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat ook slagers geholpen worden in deze energiecrisis."

Het kabinet wil met het steunpakket de helft van de energiekosten van de energie-intensieve bedrijven vergoeden. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet het energieverbruik minimaal 12,5% van de omzet zijn. Het verbruik van de slagers ligt normaal op 2% en nu wel 4 tot 5x hoger, ondanks de energiebesparende maatregelen die massaal worden doorgevoerd. Dat betekent dat er geen compensatie beschikbaar is voor deze ondernemers. Niet alleen de slagers, maar ook de poeliers en de bakkers, passen niet in de voorwaarden van het steunpakket. Dat leidt tot onbegrip bij deze branches.

Lemsom: “Slagers hebben energie nodig om smakelijke en ambachtelijke producten te maken. Er is veel aandacht voor het besparen van energie met alle gevolgen voor de bedrijfsvoering. In relatie tot alle kostenstijgingen is het moeilijk om nog succesvol, en vooral rendabel, te ondernemen. Moet je dan stoppen met energiebesparende maatregelen om de voorwaarden te halen? Dat is niet de bedoeling. Wij nemen als branche onze verantwoordelijkheid, maar dan moet er wel aandacht zijn voor de reële situatie van de mkb’er in de winkelstraat. De absurde kostenstijgingen en de impact daarvan op het bedrijfsresultaat, maken het de ondernemer onmogelijk.” Zonder passende maatregelen verwacht KNS dat 50% van de slagers het bijltje erbij neer moet leggen.

Ambachtelijke slagers worden sinds deze zomer geconfronteerd met de extreme stijging van energiekosten. Dit leidt tot grote problemen bij deze ondernemers en zelfs tot sluiting van bedrijven. Een oplossing vanuit de overheid is noodzakelijk om verdere sluitingen te voorkomen. Een slagerij is een energie-intensief bedrijf waarin bereiden, koelen en vriezen nodig zijn voor de productie van ambachtelijke en voedselveilige producten uit eigen slagerij.

Meer over de energiecrisis