Wat als..
Spannend! Er komen nieuwe verkiezingen aan in november. Ik ben benieuwd of er in de verkiezingsprogramma's aandacht is voor de mkb-ondernemer in de winkelstraat. Zoals voor de ambachtelijke slagers en hun rol in gezonde voeding, dierenwelzijn en milieu en ook de marktpositie van de slager.
De slager speelt, samen met andere mkb-winkeliers, een belangrijke rol in de winkelstraat en levert een bijdrage aan de leefbaarheid in dorpen, kernen en steden. Naast de economische waarde heeft de slager maatschappelijke, sociale en culturele waarde. De slager biedt niet alleen een gezond product, hij levert ook maatwerk. Het mag een onsje meer maar ook zeker minder zijn. Hij maakt streekproducten, kent het verhaal achter zijn product en vertelt daarover in het persoonlijke contact met de consumenten en adviseert over bereidingen. Bovendien zorgen lokale winkeliers voor veiligheid in het gebied en sponsoren zij lokale verenigingen. Daarnaast is de slagerondernemer ook een leermeester voor studenten die het ambacht deels op school en deels op de werkvloer willen leren.
Goed om je te realiseren dat ambachtelijke slagers een unieke positie hebben met hun lokale en kleinschalige inkoop en daarmee een relatie met kwaliteit, dierenwelzijn en milieu. De slager houdt zo boeren-initiatieven in stand en dus de korte keten.
Regelmatig komt de invoering van een vleestax op tafel vanuit beleid of politiek. Een prijsverhoging op vlees stimuleert consumenten om uit te wijken naar voordelige oplossingen zoals kiloknallers of andere, minder gezonde alternatieven. Een vleestaks leidt tot verdere prijsverhogingen én een verdere toename van administratieve lasten voor de ondernemer: een bedreiging voor de slagersbranche. Terwijl de slager als specialist juist een oplossing biedt met een op maat gemaakt, vers ambachtelijke en kwalitatief product.
De marktpositie van de ambachtelijke slager staat onder druk. De prijzen voor vleesinkoop maar ook energie, verpakkingen en zeker ook de beschikbaarheid van personeel zijn uitdagend voor de ambachtelijke slager. Het ondernemersresultaat en daarmee de marktpositie van de mkb-ondernemer staat onder behoorlijke druk. De prijselasticiteit van de gehakbal is niet oneindig....
Tel daar de toenemende wet- en regelgeving bij op, dit heeft grote impact op het kleinbedrijf. Naast ‘gewone’ zaken voor ondernemers/werkgevers hebben slagers ook te maken met lastendruk als vakman, denk aan voedselveiligheid. Macro-economisch speelt de mkb-winkelier zoals de slager wellicht geen belangrijke rol. De maatschappelijke en sociale waarde is echter enorm. Essentieel dus dat er politieke aandacht is voor het winkellandschap in relatie tot leefbaarheid.
Onze oproep is dat de administratieve lasten worden beperkt en geen verdere verhoging van ondernemers- en werkgeverslasten komt. Een tegemoetkoming in de alsmaar stijgende werkgeverslasten is écht noodzakelijk. De stapeling van kosten en regelgeving leidt tot bedrijfsbeëindigingen en daarmee het verdwijnen van de mkb-ondernemer in de winkelstraat. Wat als…
Het kan zo maar realiteit worden, laten we die verschraling voorkomen en inzetten op het behoud van aansprekende winkelstraten met een gemêleerd, ambachtelijk aanbod! Ik ben benieuwd welke politieke partij daar actie op onderneemt.
Met vriendelijke groeten,
Marian Lemsom
KNS