De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs.

Onderaan de pagina vind je het archief.

Keuzestress

Voor duizenden scholieren was het een spannende dag: de examenuitslag. Wel of geen vlag uit dat is dan de grote vraag. Voor velen een einde van het middelbare school tijdperk. En dan? Keuzestress, want er zijn ongelofelijk veel opleidingen. Wat kies je en door wie laat je je inspireren om een keuze te maken? Door medescholieren, ouders of door iemand die met veel plezier een beroep uitoefent?

Belangrijk is dat je een keuze maakt voor iets dat je zelf leuk vindt, waar jij jouw kansen of mogelijkheden ziet. Voor de een is dat iets technisch, voor de ander iets dienstverlenends of juist iets creatief. Werken met je hoofd of met je handen en je hart? Er is voor alle varianten iets te zeggen, net vanuit welke hoek je het bekijkt.

Feit is dat er in verschillende branches tekorten zijn. De schreeuw om vaklieden is enorm, ook in de slagersbranche. Vakmanschap is van alle tijden, zeker ook nu. Mooi ook dat de ministers van onderwijs ook uitdragen dat ‘doen’ en praktijk belangrijk zijn en dat het mbo een waardevol pad is om te bewandelen. Ambachten geven mensen de regie terug in handen. Boffen wij als slagersbranche even met onze eigen landelijke vakschool. En er zijn nog allerlei subsidies voor trainingen en opleidingen ook.

Kennismaken met de branche kan op verschillende manieren. Via de middelbare school door een bezoek van de Meat Your Future Karavaan, door kennismaking met een slager op een van de beroepenfeesten van Vmbo on stage, door te werken in de slagerij of natuurlijk op de open dagen van SVO vakopleidingen food. Hoe je kennis maakt met de branche is de enige stress die je hoeft te hebben.

De slagersbranche kent namelijk een grote variëteit aan mbo-opleidingen. Van bbl tot bol, van niveau 1 tot en met 4, van slager en traiteur tot bedrijfsleider en ondernemer. Als je de open dagen meemaakt, dan ervaar je zelf zóóóóveel redenen om in de slagerij te werken. Ambacht en vakmanschap gaan hand in hand met creativiteit en klantcontact dus waar wacht je nog op? Als de vlag wappert met jouw schooltas en je wilt werken met je handen en jouw hart, denk dan eens aan een opleiding voor de slagerij. Kijk vandaag nog op SVO.nl.

Met vriendelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom