Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen

Wat gebeurt er als de slager het bijltje erbij neer moet leggen?

Bijna 75% van de bij Koninklijke Nederlandse Slagers aangesloten slagers heeft last van extreem hoge energieprijzen, blijkt uit een ledenpeiling. Gezonde slagersbedrijven kunnen hierdoor hun bedrijfsvoering nauwelijks continueren. De kostenstijgingen zijn onmogelijk door te belasten aan de consument, die zelf de hand op de knip houdt door de stijgende inflatie. De prijs voor energie is in de maanden mei tot en met augustus 2022 tot wel zes keer zo hoog als in dezelfde maanden in 2021. Een oplossing vanuit de overheid is noodzakelijk om verdere sluitingen van deze mkb-ondernemingen te voorkomen.

De impact van de prijsstijgingen is enorm. De slagerij is een energie-intensief bedrijf waarin bereiden, koelen en vriezen nodig zijn voor de productie van ambachtelijke en voedselveilige producten uit eigen slagerij. Ook de kosten voor inkoop, verpakking en personeel stijgen, maar minder explosief dan die van energie. Tot slot heeft de slager ook last van een structureel tekort aan medewerkers.

Marian Lemsom, directeur van KNS, zegt: “Als er geen oplossing komt is de verwachting dat zeker 50% van de ambachtelijke slagers binnenkort de deuren moeten sluiten. Dit is echt een doodsteek voor de branche.”

KNS-voorzitter Koos van Essen: “De kostenstijgingen zijn enorm, hier kan je niet tegenop ondernemen. Je ziet ook duidelijk dat de consument andere keuzes maakt. Natuurlijk is er aandacht voor besparen in mijn slagerij maar we zien dat dit een beperkte oplossing biedt voor het resultaat. Het is enorm zonde als de slager uit het straatbeeld verdwijnt en de consument geen toegang meer heeft tot een ambachtelijk product en een persoonlijke adviseur op het gebied van vlees en voeding.”

Wanneer slagers het bijltje erbij neer moeten leggen heeft dat niet alleen impact op deze ondernemers maar ook op de werkgelegenheid. De winkelstraat waarin de ambachtelijke slager thuishoort verschraalt, wat de leefbaarheid van een gebied niet bevordert. Voor consumenten betekent het dat het ambachtelijke, maatwerk, slagersproduct verdwijnt maar ook het persoonlijk contact en advies. De slager levert ook een bijdrage aan de lokale gemeenschap; vaak is deze ondernemer ook sponsor bij de sportvereniging en speelt een rol in de winkeliersvereniging.

De noodkreet aan de overheid is om nu hulp te bieden. Er moet een compensatie komen voor ondernemers die nu door de energietarieven worden geconfronteerd met dreigende sluitingen.

Campagne: Wat als de slager het bijltje erbij neer moet leggen?