Checklist coronasteun beschikbaar

1. Krijg inzicht in jouw financiële situatie

Wat heb ik ‘in kas’, wat moet ik nog binnenkrijgen en wat moet ik betalen? En wanneer moet ik gaan betalen? Zorg dat je jouw betalingsverplichtingen onder controle hebt. Want als je weet wat je hebt, wat je nog krijgt en nog moet betalen, weet je ook hoeveel je mogelijk tekortkomt. En wat je mogelijkheden zijn om hierop snel actie te ondernemen.

2. Neem contact op met de Koninklijke Nederlandse Slagers

Wij staan voor je klaar. Met advies en een luisterend oor. Ook hebben wij alle informatie over de coronacrisis gebundeld in dit informatiedossier. Heb je vragen, bel ons op 070 3906365 of mail naar info@knsnet.nl

3. Vraag uitstel aan bij de Belastingdienst

In tijden dat inkomsten zo onzeker zijn als nu, is het logisch om zo min mogelijk kosten hebben. De overheid houdt hier rekening mee. Het is mogelijk om tijdelijk belastingbetaling uitstellen. Vraag uitstel aan bij de Belastingdienst  aan als je in geldnood zit of dreigt te komen en geef aan over welk onderdeel je uitstel wilt. Uitstel is mogelijk voor meerdere soorten belasting, zoals loon- en inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Daarnaast stelt de Nederlandse Douane zich coulant op, en verleent op verzoek ook uitstel van betaling.

Meer informatie lees je hier

4. Bespreek mogelijkheden met de bank

Wellicht zit je om krediet verlegen en heb je moeite om betalingsverplichtingen onder controle te houden. Verschillende regelingen kunnen hier een oplossing voor bieden. Kleine ondernemers en zzp’ers kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met Qredits voor het aanvragen van een lening of overbruggingskrediet. Bespreek de mogelijkheden met jouw bank. Misschien is er wel uitbreiding van financiering mogelijk, of kun je krediet aanvragen. 

Meer informatie lees je hier

5. Bekijk wat de gemeente kan doen

Gemeentes kunnen ondernemers meer financiële ademruimte geven. Dit doen ze door soepel om te springen met het heffen van lokale belastingen. Denk  aan de Onroerendezaakbelasting (OZB), precario, toeristenbelasting, reclamebelasting en terrasbelasting. Niet elke gemeente heeft dezelfde regelingen. Check bij jouw gemeente voor welke gemeentebelastingen uitstel van betaling of gespreid betalen mogelijk is.

6. Vraag uitstel aan bij het waterschap

Ondernemers die de waterschapbelastingen niet kunnen betalen vanwege de coronacrisis, krijgen bij de meeste waterschappen uitstel. Verschillende waterschappen zetten de invordering van belastingen helemaal stil, en betalen hun facturen direct. Het verschilt per waterschap.

Meer informatie lees je hier

7. Vraag uitstel aan voor betaling pensioenpremie

Het pensioenfonds en de bedrijfstakfondsen ‘stichting VOS’ en ‘stichting SAS I’ gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen of zijn gekomen zoveel mogelijk tegemoet komen als deze problemen ervaren bij het betalen van de premies aan deze stichtingen. Dat hebben de besturen van deze fondsen, waarin de KNS, FNV en CNV Vakmensen vertegenwoordigd zijn, afgesproken.

Meer informatie lees je hier 

8. Maak gebruik van het noodpakket van de overheid

De overheid heeft financiële regelingen ingesteld die jouw bedrijf financieel kunnen helpen. Onder meer de NOW-regeling is in het leven geroepen.

Hier vind je alle informatie over de steunmaatregelen

9. Informeer jouw klanten

Zijn activiteiten veranderd of bied je een brengservice aan of heb je een webshop? Informeer jouw klanten over hoe het jou en je team vergaat en wat je doet. Veel klanten denken graag mee en waarderen dat je naar alternatieven zoekt. Ook goed voor straks, als de crisis voorbij is. Daarnaast helpen veel ondernemers de samenleving in deze moeilijke tijd op een creatieve manier.

 

Vanuit alle partijen die financiële regelingen hebben voor ondernemers, is het verzoek om naar redelijkheid gebruik te maken van een regeling.