Hoe bereid jij je voor op inspectie en openbaarmaking van NVWA?
Inspectieresultaten van de NVWA van ambachtelijke bedrijven zoals slagers en poeliers worden sinds 1 juli 2024 openbaar gemaakt op de site van NVWA. Met de openbaarmaking van inspectieresultaten biedt de NVWA consumenten inzicht in het werk en de resultaten van het toezicht van de NVWA en stimuleert de ondernemers de wettelijke regels na te leven. Hoe bereid jij je voor een op positief inspectieresultaat?
In de inspectieresultaten worden de volgende onderwerpen behandeld.
• Juiste omgang met voedsel. Dit betreft HACCP-processen, oftewel de kritische processen die de voedselveiligheid borgen van jouw producten. Werken volgens de hygiënecode is hiervoor de basis. Lees de code en bekijk nog eens het webinar ‘de code in 45 minuten.’
• Allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen. In dit artikel lees je hoe jij voldoet aan de communicatieplicht allergenen. Ook bij mondelinge communicatie moet allergeneninformatie vastliggen, je vind informatie en de allergenensheet in het Dossier ‘Productinformatie’ op MIJN KNS.
• Hygiëne. Hygiëne van de werkomgeving, persoonlijke hygiëne en een hygiënische werkwijze. Ook hier voor is de Hygienecode de basis. Lees de code of bekijk nog eens het webinar ‘de code in 45 minuten.’ Laat werknemers hun hygiëne-kennis gratis op peil brengen op Slagerspassie.
• Ongediertebeheersing. De richtlijnen in de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf helpen ongedierte buiten de deur te houden en zo nodig te bestrijden. In dit artikel staan ze op een rij. In De Slager 6 lees je wat de voorwaarden zijn van externe ongediertebestrijding.
Toetsen
Met behulp van een hygiëne-audit kun jij vaststellen of je goed voorbereid bent op een NVWA- inspectie. Bureau de Wit/Eurofins heeft twee typen audits ontwikkeld die jou helpen om te meten hoe jouw bedrijfsvoering scoort ten opzichte van de hygiënecode.
Audit type 1
Deze audit is bedoeld om eenmalig, jaarlijks of meerdere keren per jaar je bedrijf te laten toetsen aan de hygiënecode. Je ontvangt een certificaat als meer dan 80% wordt gescoord.
Audit type 2
Middels audit type 2 (methode Checkpoint Voedselveiligheid) werk je constructief aan het toepassen van de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021. Slagers en poeliers die voldoende scoren na een audit type 2 staan onder verminderd toezicht van de NVWA.
Ledenvoordeel
Leden van KNS hebben ledenvoordeel bij het laten uitvoeren van een audit.