STEC in filet americain, hoe voorkom je dat?
Deze maand werd bij een grotere producent van filet americain een recall uitgevoerd op dit product vanwege STEC-besmetting. Hoe voorkom jij STEC-besmetting in jouw filet americain?
Wat is STEC en waar zit het risico?
Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm is E. coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt. Er zijn enkele typen die een voedselinfectie veroorzaken, zoals EHEC en STEC. In de volksmond wordt E. coli ook wel de poepbacterie genoemd.
Rauw (vooral rund)vlees kan besmet zijn met E. coli. Door stukken vlees aan alle kanten goed te bakken/verhitten wordt de bacterie afgedood. Riskante producten om te consumeren zijn rauw (en niet doorbakken) gehakt, rauwe of halfdoorbakken hamburgers, filet americain, ossenworst en ander niet gaar, gemalen vlees.
Hoe voorkom je STEC-besmetting op rauw te consumeren producten?