Nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf goedgekeurd

De nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf is per heden goedgekeurd door de minister van Medische Zorg. Leden van de KNS en de Poeliersbond kunnen de code in maart verwachten. Alle slagers en poeliers in Nederland hebben de mogelijkheid om met deze nieuwe code te werken. Als er wordt gewerkt volgens deze nieuwe code, wordt voldaan aan de actuele hygiëne wet- en regelgeving. De vorige Hygiënecode voor het Slagersbedrijf (2010) en de Hygiënecode voor het Poeliersbedrijf (2011) komen te vervallen. Deze hygiënecode is bedoeld voor slagerijen en poeliers en andere vleesverkooppunten zoals boerderijwinkels en ambulante handel, inclusief kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Door de introductie van de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf vervallen alle vorige codes en bestaat er nog maar één code die door zowel de slagers- als poeliersbranche gebruikt gaat worden. Er is een overgangstermijn van de oude naar de nieuwe code, tot 1oktober 2021. De Koninklijke Nederlandse Slagers heeft samen met Bureau de Wit (Eurofins) de laatste jaren intensief samengewerkt bij de ontwikkeling van deze code. Ook hebben diverse branchepartijen een bijdrage geleverd aan de inhoud*. Gezien de overeenkomsten in processen tussen slagers en poeliers in combinatie met de intensieve samenwerking met de Poeliersbond is gekozen voor een gezamenlijke code.

Verbreding van de code

Om aan te sluiten op de verbreding van het assortiment in de slagersbranche is de nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf behoorlijk uitgebreid met onderwerpen zoals, dry-aged vlees, vis, groente en de bereiding en verkoop van broodjes. Ook is er meer aandacht voor de verwerking van wild en worden keukenprocessen als sous-vide bereiding behandeld. De verbreding van de code voorkomt dat slagers en poeliers andere codes moeten gaan raadplegen of zelf een voedselveiligheidsplan moeten ontwikkelen voor processen die niet in de code staan.

Borgen

Met de toepassing van deze hygiënecode zijn de slager en poelier in staat de voedselveiligheid van ambachtelijk bereide producten te borgen. Hiermee voldoet de ondernemer aan de eisen van Europese Verordening 852/2004 en wordt hiermee ontzorgd op het gebied van hygiënewetgeving. Een bedrijf dat werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, voldoet automatisch aan de wet.

Beschikbaarheid en implementatie

Nu de code is goedgekeurd, wordt de code gedrukt. Leden van de KNS en de Poeliersbond ontvangen deze code, ter waarde van € 165, eenmalig gratis als onderdeel van hun lidmaatschap. Het boekwerk is daarnaast te bestellen via de webshop van de KNS en via de site van de Poeliersbond. De KNS organiseert twee webinars, op 15 en 22 maart om slagers en poeliers te informeren over de nieuwe code, zodat implementatie gemakkelijker is. Aanmelden voor het webinar kan hier.

*De KNS heeft de hygiënecode ontwikkeld door bijdragen van of in samenwerking met: Bureau de Wit/Eurofins, Wageningen University & Research (WUR), De Poeliersbond, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), SVO vakopleiding food, Ondernemers uit de KNS Adviescommissie Ondernemerszaken, Paul van Trigt, Ferry Stekelenburg, Vereniging van Keurslagers, Uw Slager, Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf (VOS)

Lees hier meer informatie over de nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.