Hoe kun je veilig blijven winkelen en verkopen in coronatijd?

Dagelijks is er contact tussen de detailhandel, veiligheidsregio’s en ministeries over handhaving van de coronamaatregelen in winkelstraten, -centra en -gebieden. De inzet is om de detailhandel open te houden. Ook al zakt het aantal coronabesmettingen, het blijft zeer belangrijk om verantwoord en dus veilig winkelen te borgen. Niet alleen voor de consument maar ook voor de 17.500 medewerkers en 2.000 ondernemers in de slagersbranche. De focus van de slagersondernemers op veilig winkelen is groot.

Blijf ervoor zorgen dat klanten de coronamaatregelen volgen, hoe lastig dit soms ook is. De verantwoordelijkheid op handhaving in en rondom jouw winkel ligt bij jou als ondernemer én bij jouw werknemers. Klanten dienen zich te houden aan de huisregels in jouw winkel.

Nog een keer samengevat:

  • Hangt de raamposter met jouw huisregels zichtbaar bij de ingang van de winkel en nog een keer in de winkel (bijvoorbeeld op de toonbank)? Deel ze ook via je sociale media-kanalen, website of nieuwsbrief?
  • Is het duidelijk hoeveel klanten in de winkel mogen zijn? Vraag jij aan klanten om alleen boodschappen te komen doen?
  • Zijn er markeringen aangebracht waar de klant kan staan, zowel in de winkel als buiten de winkel?
  • Spreek jij of je medewerkers de klant aan die rondloopt in de winkel of bij een andere klant te dichtbij komt? Tip: gastheer/vrouw bij de ingang om het allemaal in goede banen te leiden.
  • Heb jij kuchschermen hangen? Is er desinfectie beschikbaar?
  • Wordt de pinautomaat vaak schoongemaakt? Laat je je klanten zo veel mogelijk met pin betalen?
  • Dragen jij en je medewerkers een mondkapje? Voorbeeld doet volgen. Op dit moment is het nog een dringend advies maar  is het per 1 december een plicht.
  • Heb jij met je collega-ondernemers al contact gehad over het spreiden van de (kerst)drukte bij jou in de straat of winkelcentrum?
  • Zie om naar je buren. Werk samen met de collega-ondernemers in de straat of in winkelcentrum om ervoor te zorgen dat de maatregelen overal goed worden gevolgd en gezamenlijk ervoor zorgen dat het veilig winkelen is. Voor jezelf, medewerkers en klanten.

Brancheprotocol Verantwoord winkelen voor slagers

Voor onze branche geldt het brancheprotocol voor slagers. Handhaving wordt aangescherpt. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. Daarom is het belangrijk, om blijvend, aandacht te houden veilig winkelen. We moeten er met elkaar voor zorgen dat zwaardere maatregelen nu of straks niet nodig zijn. Blijf volhouden. Gebruik ook de handige communicatiemiddelen die wij voor jou hebben ontwikkeld om jouw huisregels onder de aandacht te brengen.

Download de communicatiemiddelen

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.