Mondkapjes

Wij hebben met grote zorg deze informatie samengesteld, maar wellicht wijzigt informatie en adviezen door verandering van inzichten/ wet- en regelgeving veranderen, zeker nu.

Deze pagina is bijgewerkt op basis van de persconferentie van 14 september.

Per 26 juni 2021 is de mondkapjesplicht vervallen. Achter de toonbank, in de productieruimte of in de winkel is het sindsdien niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. 

Vanaf 25 september zijn er geen beperkingen meer. 1,5 meter afstand houden hoeft niet meer. Maar het is nog wel verstandig.

Waar het gaat om de zorgplicht die je heb als werkgever geldt natuurlijk dat je voor jouw medewerkers altijd een veilige werkplek moet creëren en is het dus aan te raden om de 1,5 meter regel in acht te blijven nemen. Door afstand te houden, beperk je de kans op besmetting. Want deze regel blijft overeind: bij klachten blijf je thuis en laat je testen. Ben je besmet met het coronavirus dan gelden de quaraintainemaatregelen. Deze maatregelen zijn niet veranderd.

Je kunt ervoor kiezen om vast te houden aan x aantal klanten in de winkel. En op de winkelvloer signalering te hebben waar men kan staan door middel van een lijn, stip, ster o.i.d. 

Neem in overweging dat:

  • Door afstand te houden, verklein je de kans op het overdragen van het virus. Doordat je geen/ weinig afstand kunt houden, blijft het risico op besmetting op de werkvloer bestaan. Ook als je team geheel of grotendeels is gevaccineerd. Een besmetting op de werkvloer kan nog steeds winkelsluiting betekenen.
  • Ook al ben je zelf of is je team grotendeels of geheel gevaccineerd. Je kunt nog steeds het virus overdragen en dus ziek worden. Ook jouw medewerker die tot een kwetsbare groep behoort of een kwetsbaar gezinslid heeft.
  • Vanuit de arbo-wet heb je als werkgever de verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Er blijft een mondkapjesplicht in het OV, scholen, luchthavens.