Lekkerste Bal Gehakt van Nederland

De keuring van de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt is volbracht en de finalisten van 2023 zijn bekend. Om kans te maken op de titel ‘Lekkerste Bal Gehakt’ leverden slagers uit het hele land hun ambachtelijke gehaktballen in voor de wedstrijd. De kwaliteit van de ingezonden producten was nooit eerder zo hoog als dit jaar, waardoor is besloten om niet 10, maar 12 finalisten te selecteren.

“De producten in de top 12 hebben een ambachtelijke en authentieke uitstraling en zijn supermals in de bite. Het zijn gehaktballen met karakter en ze zijn vaktechnisch van uitstekende kwaliteit”, laat Ron Kinkelaar, coördinator van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht weten.

Finalisten

De jury selecteerde uit de wedstrijd de volgende 12 finalisten (in willekeurige volgorde):

 • Slagerij Klein uit Noordwijkerhout
 • Keurslager Cees Mol uit Goes
 • Slagerij Aad Groenewegen uit Honselersdijk
 • Keurslager Ron de Kwant uit Hank
 • Slagerij Haarselhorst uit Breda
 • Keurslager Jacco van Zoonen uit Nieuwe Niedorp
 • Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs
 • Keurslager Van Hest uit Goirle
 • Slagerij Harmke Anema uit Wergea
 • Keurslager De Jong uit Gilze
 • Maros uit Made
 • Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk

Vakkundige jury

Branche erkende meesterverkoper Christiaan Verkuijl en erkende keurmeesters van het Expertisecentrum voor het slagersambacht, Ronnie Poeste en Marloes Hartskamp hadden de eer om de ambachtelijke gehaktballen te keuren.

Keuring

Tijdens een keuring worden de gehaktballen op diverse componenten beoordeeld. Niet alleen de smaak speelt een belangrijke rol. Het aangezicht, snijvlak, de samenstelling, bewerking, consistentie en de geur zijn ook van doorslaggevend belang.

Prijsuitreiking

Op dinsdag 26 september vindt de prijsuitreiking plaats op de VAS-beurs. In het Food Center Amsterdam wordt om 15.30 uur de winnaar bekendgemaakt.

Spelregels

1. Doel en algemeen

1. KNS heeft als doelstelling om het slagersambacht en vakmanschap te stimuleren en daardoor de kwaliteit van slagersproducten te verbeteren. Daarom organiseert KNS vakwedstrijden, voor producten die op ambachtelijke wijze zijn geproduceerd.
2. Het beoordelen van de producten en jureren van de resultaten wordt door KNS uitbesteed aan onafhankelijke en deskundige vakspecialisten.
3. Hoewel KNS het beoordelen en jureren heeft uitbesteed, blijft zij verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden.
4. De ingeleverde producten worden bij inleveren eigendom van de wedstrijdorganisatie.
5. De wedstrijdlocatie is de plaats waar de ingezonden producten worden beoordeeld en gewaardeerd.
6. Door deelname aan deze wedstrijd bevestigt de deelnemer op de hoogte te zijn van de inhoud van de spelregels en zich daaraan te houden.

2. Deelnemers

1. Deelname is voorbehouden aan slagersbedrijven (met winkel voor consumentenaankoop) als lid aangesloten bij KNS.
2. Niet ambachtelijke producerende personen/bedrijven, zoals industriebedrijven en grootwinkelbedrijven zijn uitgesloten voor deelname aan de KNS-vakwedstrijden.
3. Bestuursleden en ambassadeurs van KNS zijn uitgesloten voor deelname aan KNS-vakwedstrijden.
4. Deelnemers moeten, indien de jury dit wenst, inzicht geven in hun productieproces.
5. Indien je lid bent van een commerciële formule en gebruik maakt van gezamenlijke productie, kan er één (1) inzending van de gezamenlijke productie meedoen met de vakwedstrijd.

3. Product

1. Het wedstrijdproduct is een naturel gehaktbal.
2. De gehaktballen die je inzendt, zijn gelijk aan de gehaktballen die je verkoopt.
3. De producten dienen door de deelnemer persoonlijk te zijn vervaardigd en te voldoen aan actuele wettelijke eisen.
4. De ingezonden producten mogen niet van derden worden betrokken en ter keuring worden aangeboden.
5. Sausjes worden niet gebruikt bij de keuring.
6. Producten die herkenbaar zijn door naam en/of andere kenmerken waardoor de deelnemer herkenbaar kan zijn, worden van deelname uitgesloten en vernietigd. Dit is vanzelfsprekend niet van toepassing op de verpakking van het product. Deze moet conform punt 5.3 worden aangeleverd.

4. Productbeoordeling

1. De beoordeling en jurering van de vakwedstrijden vinden plaats bij de wedstrijdlocatie: SVO, Sleepboot 2, 3991 CN Houten.
2. Alle ingezonden producten worden in een oven verwarmd tot een temperatuur waarop deze prettig eetbaar is.
3. Indien het product bedorven is of als hier enige twijfel over bestaat, wordt het product niet gekeurd.
4. Producten die niet worden ingeleverd overeenkomstig de aanleverinstructies onder artikel 5 van deze spelregels, worden uitgesloten van deelname.
5. Producten die niet zijn aangemeld worden niet beoordeeld en vernietigd.
6. Over de uitslag kan niet met de jury worden gecorrespondeerd.
7. Beoordelingsrapporten, waarop eventuele op- en aanmerkingen zijn aangetekend, worden na afloop van de prijsuitreiking toegezonden.

5. Aanleverinstructies

1. Per bedrijf worden drie gegaarde gehaktballen ingezonden.
2. De gehaktballen moeten goed worden verpakt (tip: vacuüm).
3. Het pakket moet voldoende worden gefrankeerd en voorzien zijn van een label met daarop de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer van de deelnemer.
4. Indien je jouw inzending per post verstuurd, is het aan te raden om het met een Track-en-trace nummer te verzenden, zodat het pakket te traceren is.
5. Verzendkosten zijn voor rekening van de deelnemer. Je kunt de producten ook zelf brengen naar de wedstrijdlocatie: SVO, Sleepboot 2, 3991 CN Houten. 
6. Ingezonden producten dienen uiterlijk de dag vóór de keuring vóór 15.00 uur te worden aangeleverd bij de wedstrijdlocatie: SVO, Sleepboot 2, 3991 CN Houten. Dit kan zowel per post of persoonlijk.