Lekkerste Bal Gehakt van Nederland

De vakwedstrijd die draait om de klassieke 'bal gehakt' is al jaren een vakwedstrijd waar veel slagers aan meedoen en veel publiciteit trekt. De Lekkerste Bal Gehakt van Nederland is de derde vakwedstrijd dit jaar die door de KNS wordt georganiseerd.

Vakjury

De vakjury bestaat dit jaar uit:

  • Sandra Ysbrandy, tv-kok en juryvoorzitter
  • Gertjan Verzijl - Docent SVO vakopleiding food
  • Marco Jurriëns van Keurslagerij Horst, winnaar 2017

Data

4 oktober - keuring
25 oktober - finalekeuring
6 november - Prijsuitreiking op de Slavakto

Spelregels

  • Deelname is voorbehouden aan slagersbedrijven (met winkel voor consumentenaankoop) aangesloten bij de KNS.
  • Minimaal 3 gegaarde gehaktballen dient te worden ingestuurd.
  • De gehaktbalen moeten goed worden verpakt (tip: vacuüm). Het pakket moet voldoende worden gefrankeerd en voorzien van een label met daarop de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer van de deelnemer. Verzendkosten zijn voor rekening van de deelnemer.
  • Ingezonden producten dienen uiterlijk de dag vóór de keuring vóór 14.00 uur te worden aangeleverd bij de KNS, Diepenhorstlaan 3, 2288 EW Rijswijk. Dit kan zowel per post of persoonlijk. Producten die te laat binnenkomen, worden niet meer gekeurd.
  • Indien het product bedorven is of als hier enige twijfel over bestaat, wordt het product niet gekeurd.
  • De ingezonden producten mogen niet van derden worden betrokken en ter keuring worden aangeboden.
  • Indien je lid bent van een commerciële formule en gebruik maakt van gezamenlijke productie, kan er één (1) inzending van de gezamenlijke productie meedoen met de vakwedstrijd.
  • Sausjes worden niet gebruikt bij de keuring.
  • De gehaktballen die je inzendt, zijn gelijk aan de gehaktballen die je verkoopt.
  • Alle ingezonden gehaktballen worden in een oven verwarmd tot een temperatuur waarop deze prettig eetbaar is.
  • De producten zijn voor de jury anoniem. Na de keuringsronde krijgt de deelnemer het onafhankelijke juryrapport toegestuurd.
  • De uiteindelijke top 10 gaat door naar de finale.
  • Houd rekening met mysterieaankopen als je finalist bent. Jouw product moet natuurlijk ook altijd voor de consument te vinden zijn in het winkelassortiment.
  • De finalisten moeten, indien de jury dit wenst, inzicht geven in hun productieproces.
  • Over de uitslag kan niet met de jury worden gecorrespondeerd.

Winnaars 2017

Keurslager Horst uit Epe heeft de Lekkerste Bal Gehakt 2017 gewonnen. Hij won deze eerste prijs in de vakwedstrijd voor slagers. Juryvoorzitter, chef-kok en tv-presentator Pierre Wind riep slager Marco Jurriëns op 2 oktober uit tot winnaar tijdens de prijsuitreiking op de NSM in Zwolle.

De tweede prijs is gewonnen door Keurslagerij Van Strien uit ’s Gravenmoer die afgelopen jaren meerdere keren op een podiumprijs uitkwam. De derde prijs ging naar Slagerij Stefan Haak uit Capelle aan den IJssel die het daarmee won van zijn broer uit Rotterdam die ook tot finalisten behoort.

De gehaktballen van Keurslager Horst winnen de titel de Lekkerste Bal Gehakt omdat deze hoog scoren op alle fronten. De jury lette onder andere op uiterlijk, geur, kleur, structuur, kruiding en natuurlijk op smaak. Daarnaast bestond de finaleronde uit een mysterieaankoop, oftewel een consumentenaankoop, om te vergelijken of het winkelproduct van dezelfde kwaliteit is als het wedstrijdproduct.

Winnende slagers op Facebook

 

Afgezien van de eer en natuurljik de beker, wint de winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt van Nederlandook een speciale plek op Facebook. De winnaar wordt namelijk het gezicht van de fanpagina ‘Winnende Slagers’.

Op ‘Winnende Slagers’ worden dagelijks de mooiste foto’s, de lekkerste recepten en beste tips uitgewisseld tussen liefhebbers en kenners van lekker vlees. Ten tijde van de wedstrijd kunnen de vrienden van de pagina live het verslag volgen van de wedstrijd. Of check het rechts op deze pagina.