Spareribs Trophy

De Spareribs Trophy is een toonaangevende vakwedstrijd, georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).  exclusief voor KNS-leden. Deze competitie is bedoeld om het vakmanschap van de ambachtelijke slager te belichten en de kwaliteit van spareribs naar een nog hoger niveau te tillen. 

Door deel te nemen aan de Spareribs Trophy tonen slagers hun specialisme en creativiteit binnen het slagersvak. Het is niet alleen een kans om zich te onderscheiden met een uniek product, maar ook om bij te dragen aan het imago van de branche als garant voor smaak en ambacht. Een plek in de top tien betekent niet alleen erkenning van collega’s en vakjury, maar ook waardevolle publiciteit voor de slagerij.

Wedstrijd

De tien producten die als beste uit de keuring komen bereiken de finale. Tijdens de prijsuitreiking wordt de top drie bekendgemaakt en worden de prijzen uitgedeeld. De finalisten die niet in de top 3 staan ontvangen een eervolle vermelding. 

Keuring

De keuring van de Spareribs Trophy vindt plaats onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De juryleden keuren de spareribs op diverse componenten. Zo spelen het aangezicht en snijvlak, de samenstelling, bewerking, consistentie en natuurlijk ook de geur en smaak een rol in de keuring. Elke deelnemer ontvangt na de prijsuitreiking een juryrapport. De spareribs worden zowel koud als warm gekeurd.

Vakkundige jury

Voor iedere editie van de Spareribs Trophy wordt een vakjury samengesteld bestaande uit een gecertificeerde productkeurmeester, een branche erkende meesterslager of -verkoper, een aspirant keurmeester en de winnende slager van het voorgaande jaar.

Actueel

Op 13 mei 2025 is de top 3 bekendgemaakt. De winnaar van deze editie is Slagerij & Traiteur Koen van Vugt uit Drunen. De tweede prijs ging naar Keurslager Beverdam uit Rijssen, terwijl Keurslager Arnold Daals uit Winterswijk de derde plaats in de wacht sleepte.

Bekijk alle finalisten hier.