Spareribs Trophy
De Spareribs Trophy is een toonaangevende vakwedstrijd, georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). exclusief voor KNS-leden. Deze competitie is bedoeld om het vakmanschap van de ambachtelijke slager te belichten en de kwaliteit van spareribs naar een nog hoger niveau te tillen.
Door deel te nemen aan de Spareribs Trophy tonen slagers hun specialisme en creativiteit binnen het slagersvak. Het is niet alleen een kans om zich te onderscheiden met een uniek product, maar ook om bij te dragen aan het imago van de branche als garant voor smaak en ambacht. Een plek in de top tien betekent niet alleen erkenning van collega’s en vakjury, maar ook waardevolle publiciteit voor de slagerij.
Wedstrijd
De tien producten die als beste uit de keuring komen bereiken de finale. Tijdens de prijsuitreiking wordt de top drie bekendgemaakt en worden de prijzen uitgedeeld. De finalisten die niet in de top 3 staan ontvangen een eervolle vermelding.
Keuring
De keuring van de Spareribs Trophy vindt plaats onder leiding van SVO vakopleiding food. De juryleden keuren de spareribs op diverse componenten. Zo spelen het aangezicht en snijvlak, de samenstelling, bewerking, consistentie en natuurlijk ook de geur en smaak een rol in de keuring. Elke deelnemer ontvangt na de prijsuitreiking een juryrapport. De spareribs worden zowel koud als warm gekeurd.
Vakkundige jury
Voor iedere editie van de Spareribs Trophy wordt een vakjury samengesteld bestaande uit een gecertificeerde productkeurmeester, een branche erkende meesterslager of -verkoper, een aspirant keurmeester en de winnende slager van het voorgaande jaar.
Keuring Spareribs Trophy 2026
De volgende keuring is op 11 maart 2026 bij SVO vakopleiding food in Houten. Wedstrijdproducten kunnen tot dinsdag 10 maart, 15 uur worden ingeleverd op het adres: SVO vakopleiding food, Sleepboot 2, 3991 CN in Houten.