Vraag van de week: Wel of geen handschoenen dragen tijdens het werk in de winkel?

Als ambachtelijke slager in Nederland werken jij en je team volgens de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf. In deze tijd van het coronavirus is hygiënisch werken nog belangrijker. Slagers maar ook de KNS hebben de vraag van consumenten gekregen waarom er geen handschoenen worden gedragen. Het antwoord is heel simpel.

Als slager, worstmaker en winkelmedewerker heb je een ambachtelijk beroep, waarin veel werkzaamheden met de handen plaatsvinden. Productcontact met de handen moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat zijn hygiëneregels die altijd van toepassing zijn, maar zeker nu in tijd van corona. In niet alle gevallen is het aanraken van producten uit te sluiten. Bijvoorbeeld bij het snijden van vlees en snijden van vleeswaren op de vleessnijmachine. Dat vlees(waren) met de hand worden aangeraakt is niet erg, als er maar duidelijk volgens instructies (uit de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf) wordt gewerkt: handen wassen na aanraken van contant geld voordat je producten aan raakt bijvoorbeeld en uiteraard als je naar de toilet bent geweest.

Veel consumenten denken dat handschoentjes de oplossing zijn, maar deze geven ook vaak schijn'veiligheid'. De handschoenen moeten voor een goede hygiëne elke keer vervangen worden als anders de handen gewassen moeten worden. Daarnaast levert dit een flinke afvalberg op. Conclusie: als het niet anders kan, kunnen producten wel met de handen worden aangeraakt, mits regelmatig en op de juiste momenten de handen worden gewassen.

Uiteraard kan het ook zijn dat medewerkers wel handschoenen dragen vanwege de uitstraling of omdat zij dit zelf prettig vinden of om hun handen te beschermen. Het is dan wel belangrijk dat elke keer dat anders de handen gewassen worden, nu de handschoenen worden verwisseld. Dus na het aanpakken van contant geld, aanraken van een deurknop enzovoort.

Communicatie naar klanten

Heb je het idee dat dit onderwerp onder klanten van jouw winkel leeft? Ons advies is om uit te leggen waarom in jouw slagerij wel of niet gewerkt wordt met handschoenen. Gebruik dan bijvoorbeeld onderstaande tekst om het uit te leggen in de winkel:

De gezondheid van onze klanten en medewerkers is belangrijk. Dit is niet altijd zichtbaar voor u als klant, maar wij hebben alle noodzakelijke maatregelen getroffen. Zo werken wij volgens de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf maar hebben nu in tijd van corona, extra maatregelen genomen met als doel om besmetting te voorkomen.

Contactmomenten proberen wij te voorkomen. Om die reden vragen wij u, indien mogelijk, met pin of contactloos te betalen. Reiken wij uw boodschappen niet aan maar zetten wij deze voor u klaar en wassen wij, nog vaker dan normaal, onze handen. En maken wij het o.a. pinapparaat, deurklinken en toonbank nog vaker schoon. Ook het toelaten van beperkt aantal klanten, de scheidingswand tussen u en onze medewerkers, zijn voorbeelden van maatregelen die wij hebben genomen om u en onszelf te beschermen.

Het dragen van handschoenen is niet noodzakelijk omdat wij goed hygiënisch werken en schoonmaken, vaak onze handen wassen en fysieke contact beperken, om besmetting te voorkomen.

Juist omdat dit niet altijd zichtbaar is voor u, heeft u misschien vragen hierover? Stel ze gerust. Wij beantwoorden ze graag.

Meer informatie

Naast het werken volgens de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf is een aanvullend brancheprotocol gepubliceerd op onze website gebaseerd op het protocol Verantwoord Winkelen van Ministerie EZK. Ook hebben wij een uitgebreid advies gepubliceerd in het Corona-informatiedossier.