De Verspillingsvrije week: Doe jij ook mee?

Slagers zijn sterren in het verwaarden van het gehele slachtdier: van kop tot staart. En door de samenwerking die KNS heeft gesloten met Too Good To Go (TGTG), kun je nu ook producten die tegen de THT aanzitten gratis via de TGTG-app aanbieden aan klanten in jouw verkoopgebied om verdere verspilling te voorkomen.

De Verspillingsvrije Week

Vlees(waren) staan op plek 7 in de top 10 van meest weggegooide levensmiddelen van consumenten. In de Verspillingsvrije week (7 t/m 13 september) is het natuurlijk heel mooi als jij je klanten kan helpen om voedselverspilling in de keuken te voorkomen. Een paar tips.

Tips voor de slager:

1. Bied diepgevroren producten aan

Veel consumenten bezoeken de slager om voor meerdere dagen kwaliteitsproducten in huis te halen. Als jij weet dat jouw vlees(product) door je klanten wordt ingevroren, is het een goede keuze om dit vlees diepgevroren aan te bieden. Het komt de kwaliteit ten goede als vlees in de slagerij wordt ingevroren. Als slager kun jij veel sneller invriezen. Hierdoor ontstaan kleinere kristallen en blijven de vleescellen intact, waardoor het vlees bij ontdooien veel minder vleesvocht verliest, dan wanneer dit proces bij de consument plaatsvindt.
Tip: Maak maatwerk porties, bijvoorbeeld éénpersoons eenheden. Zodat de klant uit de vriezer kan halen wat nodig is. Niets blijft dan over.

2. Too Good To Go

Het komt bij jou vast wel voor dat één van je maaltijden (of andere producten) minder hard loopt dan verwacht. Bijvoorbeeld door het weer of gewoon minder behoefte bij de klant. Op de dag dat de houdbaarheid verstrijkt, kun je deze producten dan aanbieden aan klanten via de consumentenapp Too Good To Go-app. Zo red je de maaltijd van de vuilnisbak en lok je nieuwe klanten naar je winkel. Lees meer over de actie met TGTG in deze editie van De Slager.

3. Voedselveilig gebruik van vers vlees en gehakt

Vers vlees of gehakt dat iets ouder is en dat je niet meer aan je klanten wilt verkopen, maar dat nog wel voedselveilig is, kun je gebruiken in verhitte producten. Denk aan gebraden gehaktballen of bepaalde verhitte worstsoorten. De nieuwe hygiënecode staat dat toe, mits de kern door en door verhit is.

4. Advies en service aan je klanten

Als slager ben je in de unieke positie om je klanten te helpen zo goed mogelijk met jouw mooie producten om te gaan. Dat voorkomt een kortere houdbaarheid en verspilling. Adviseer om op warme dagen als laatste de slager de bezoeken, zodat de producten geen lange weg te gaan hebben voor ze thuis de koeling in kunnen. De aankopen in de koelcel plaatsen voor een klant als nog een rondgang over de markt wordt gemaakt kan natuurlijk ook. Fraai is als je hier te gebruiken koeltassen levert.

Tips voor de klant:

1 Bewaren

Zet je koelkast op 4℃. Bewaar vlees op de onderste plank, want dat is de koudste plek. Ook lekken vleessappen dan minder makkelijk op andere producten. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten. Verse vleeswaren van de slager kun je over het algemeen 2-3 dagen bewaren. Verpak het goed en gebruik bijvoorbeeld een bewaarbakje. Natuurlijk eet je eerst de producten die je als eerste hebt gekocht.

2. Koop diepgevroren

Vraag jouw slager producten, die je niet direct consumeert, diepgevroren te leveren. Dat levert een betere kwaliteit product op dan wanneer je het zelf invriest. Het vlees verliest minder vocht als het ontdooit.

3. Je slager levert maatwerk

Heb jij vaak wat over of juist te weinig op je bord? Geef dat aan bij je slager, de portie-grootte kan worden aangepast zodat niets weggegooid hoeft te worden. Dat is het voordeel van kopen bij de slager.