Uw Slager Buitenhuis: "Als er lekker gegeten moet worden, komen de mensen naar de slager"
Vader Roel en zoon Dennis van Uw Slager Buitenhuis in Staphorst zetten kwaliteit voorop en doen verder lekker hun eigen ding. Ze zitten ‘lekker nuchter in de wedstrijd’. “We hebben meer een regiofunctie gekregen.”
Roel kwam als 19-jarige min of meer toevallig in het slagersvak terecht, blikt hij terug. “Ik moest in militaire dienst, maar dat werd uitgesteld. Ik vond een baan als leerling slager op de slagerijafdeling van de supermarkt. Daar vonden ze dat ik dan ook maar de slagersvakschool moest gaan doen.” In 1990 kwam Roel bij slagerij Koops in Staphorst terecht. Tien jaar later nam hij het bedrijf over. “De Aldi opende een vestiging in Staphorst. Ze verkochten destijds zelf geen vlees en wilden uit oogpunt van traffic een slagerij naast hun winkel. Zo kwamen wij met een nieuwe winkel naast de Aldi terecht.” Toen Aldi tien jaar later zelf vlees ging verkopen, werd het huurcontract met Buitenhuis opgezegd. Roel opende een nieuwe vestiging verderop in het centrum. “Dat was wederom een flinke investering. En je moet maar afwachten of de klanten je weer weten te vinden.”
Schop onder de kont
Zoon Dennis (26) werkt inmiddels een jaar of zeven mee. Sinds drie jaar is hij mede-eigenaar van de vof. Roel: “Dennis loopt al van jongs af aan mee.” Dennis koos aanvankelijk echter voor een carrière als kok en werkte een tijdje in de horeca. Dennis: “Dat beviel niet zo en ik besloot als slager aan de slag te gaan.” Hij begon bij een slagerij in Genemuiden. Ook volgde hij de slagersvakopleiding. “Pa vond het beter dat ik eerst elders ervaring opdeed en nieuwe ideeën en inzichten verzamelde.” Dat werkte, want toen Dennis na twee jaar bij zijn vader ging werken, zorgde dat wel voor ‘een schop onder mijn kont’, zoals Roel het zelf benoemt. Roel: “De zaken liepen best goed, dus waarom zou je dingen veranderen? Dankzij de input van Dennis maken we nu meer producten zelf. We hadden al de traditionele slagersmaaltijden en dat assortiment hebben we flink uitgebreid. De droge worst liep goed, maar Dennis vond dat we meer smaken moesten bieden. Dat doen we nu, en uiteindelijk werpt dat zijn vruchten af. We experimenteren momenteel met nieuwe smaken, zoals bierkaas en walnoot.” Roel wijst op een droge worst van een meter lang op een houten lat met een meetlint, bovenop de toonbank. “Die verzonnen we ooit voor Vaderdag en zit nu standaard in het assortiment omdat hij goed loopt.”
De Buitenhuisburger
Roel en Dennis bieden veel vlugklaarartikelen die ze allemaal zelf maken. De zelf verzonnen Buitenhuisburger met eigen kruidenmix is een topper, vertelt Roel. “Die slaat heel goed aan. We bieden een twintigtal verschillende burgers die we bij toerbeurt in de aanbieding zetten.” Qua trends valt het allemaal nogal mee, in het nuchtere Staphorst, vertelt Roel. “Vega- of hybride producten zijn hier minder populair. In de zomer bieden we wel vegaproducten voor bij de barbecue. We zien wel meer vraag naar luxere producten, bijvoorbeeld voor op de barbecue. Als er lekker gegeten moet worden, dan komen de mensen naar de slager. Ook borrelhapjes en maaltijden doen we meer dan voorheen.”
Overzichtelijk houden
De populairste producten zijn toch wel de barbecue en de vleespakketten voor de Kerst, zegt Roel. “Met die vleespakketten zijn twee medewerkers twee weken volcontinu bezig. Dat is een geoliede machine inmiddels.” Qua vlees is het vooral de gepaneerde schnitzel die hard loopt. “Met onze eigen Buitenhuis-paneer.” Uw Slager Buitenhuis verzorgt in de zomer ook barbecues. Regelmatig gaat het om barbecues voor 800 tot 1.000 personen in een weekend. Roel: “We doen alleen het vlees, de salades en sauzen en eventueel het bestek. Ruimte om meer te doen, hebben we niet. Ik houd het graag overzichtelijk en ben bang dat ik me anders te veel op de hals haal. Wat goed gaat, is goed. Wat moet je er nog meer van zeggen? We zitten er best nuchter in ja, dat klopt. Maar de klanten vinden dat ook prima, net als de medewerkers. Het past bij de sfeer in de winkel.”
Regiofunctie
Er gingen de laatste jaren meerdere slagers in en rond Staphorst dicht. Roel: “Veel van die klanten komen nu naar ons. We hebben meer een regiofunctie gekregen. Je gaat met die nieuwe klanten in gesprek en probeert een band op te bouwen. Als ze een week later terugkomen omdat ze het lekker vonden, weet je dat je goed zit." Roel denkt ondertussen nog niet aan stoppen. “Ik vind het nog veel te leuk. Ik kan het ook moeilijk loslaten, merk ik. Dus voorlopig gaan we gewoon door.”
Altijd de juiste kwaliteit
Van oude buurman Aldi heeft de slagerij ‘geen last’. Roel: “Die biedt een heel andere kwaliteit. Ik kijk sowieso niet naar anderen. Dat kost veel energie, met het risico dat je telkens wat anders gaat doen en je niet meer herkenbaar bent voor je klant. Je moet zelf een doel hebben en daar naartoe werken. Bij ons staat kwaliteit altijd op één. Daarvoor moet je duidelijk zijn naar je leveranciers, zodat je altijd de juiste kwaliteit krijgt. Daar tornen wij niet aan.”
Dennis en Roel zijn het meest trots op de uitstraling van de winkel. Dennis: “Die ziet er supernetjes uit. Iedere morgen zorgen we ervoor dat de toonbank weer goed gevuld is en er mooi uitziet.” Roel: “Als de klant dan zegt dat het er goed uitziet, zijn wij tevreden. Dat we het elke dag samen met het team weer voor elkaar krijgen, daar ben ik ook trots op.”
‘Je moet zelf een doel hebben en daar naar toe werken’
Tips van Roel en Dennis
- Blijf trouw aan jezelf en doe je eigen ding.
- Wees duidelijk naar de klant.
- Zorg ervoor dat je altijd kwaliteit levert: dit geeft de klant vertrouwen.