William Hermanussen: "Onze winkels zijn de reclameborden voor de cateringservice"

William Hermanussen is meer dan twintig jaar ondernemer. Daar plukt hij samen met zijn vrouw Irma de vruchten van; ze hebben inmiddels drie slagerijen en een goedlopend cateringbedrijf. “Het is voor slagers nu gemakkelijker dan drie jaar geleden”, vindt de fiere slager.

Eind september van dit jaar startten William en Irma met een nieuwe winkel in Beuningen: Slager Traiteur Cateraar Hermanussen. De huisstijl sluit aan op die van Catering Hermanussen. De keuze voor een eigen label is een heel bewuste, omdat Beuningen al een Keurslager had. “De lat ligt in al onze bedrijven even hoog. Het verschil is dat we in Beuningen onze eigen marketing en acties verzorgen,” zegt Irma.

Groeiend bedrijf
De roots van de catering-tak liggen in Velp (Noord-Brabant), toen de 46-jarige William Hermanussen, naast zijn baan als chef-slager, in 1994 met een slagerij aan huis startte. Vanuit hieruit verzorgde hij ook schotels en buffetten: de start van het latere Catering Hermanussen. Daarna volgde een roerige en leerzame periode: in 1998 nam hij de Keurslagerij in Nijmegen over. Hij verkocht deze weer toen hij in 2001 de kans kreeg om mede-eigenaar te worden van de Keurslagerij in Overasselt, bij één van zijn voormalige werkgevers. De cateringactiviteiten verhuisden met hem mee. In 2006 kon William volledig eigenaar worden van de winkel en opende hij gelijktijdig nóg een Keurslager; in het zuidelijker gelegen Cuijk.

Williams vrouw Irma (42) had een drukke baan als accountant, maar hielp toch regelmatig mee in de slagerijen. Een jaar na de geboorte van hun derde kind besloot zij om haar aandacht volledig aan de groeiende bedrijfsactiviteiten te besteden. Irma is verantwoordelijk voor de financiële administratie, de planningen en voor de reclame en marketing. Achter de schermen werkt ze aan het optimaliseren en op elkaar afstemmen van alle activiteiten.

Samen hebben ze inmiddels vijftig medewerkers in dienst, grotendeels parttimers. Zo’n twintig werken voornamelijk voor de cateringservice. William: “De meeste activiteit in de slagerijen vindt plaats in de ochtend en middag, in de catering gebeurt het vooral ’s avonds. Daarom hebben we apart medewerkers voor de catering aangenomen, die op andere uren werken.” De centrale keuken, werkplaats en worstenmakerij bevinden zich in Overasselt; de andere locaties worden vanuit hier bevoorraad. 

Regionale bekendheid
Catering Hermanussen heeft een eigen handelsnaam en website. Hier is bewust voor gekozen om grotere opdrachtgevers aan te trekken. Irma: “Bedrijven denken niet zo snel aan de slager als het om grote buffetten, personeelsfeesten en partycatering gaat. Zij gunnen die opdrachten aan specialisten.” Catering Hermanussen is inmiddels goed bekend in de regio: het verzorgen van buffetten voor gezelschappen van meer dan 1000 personen is geen uitzondering. Naast bestek en servies kunnen ook de tafels, stoelen, aankleding van de locatie, bediening en entertainment geregeld worden door de cateringservice. “We willen de klant volledig ontzorgen. Het is een leuke tak, omdat de verzoeken in de catering heel divers zijn. We kunnen deze klanten nog ruimer bedienen dan in de slagerijen. Alle producten komen uit eigen keuken. En dat proef je.”

In 2014 is aan de cateringactiviteiten ‘BBQ Succes’ toegevoegd. “Zo’n 80 procent van onze cateringklanten woont in een straal van 30 kilometer rondom onze winkels. Zij kennen ons dus”, zegt Irma. William vult aan: “Er komen regelmatig mensen in de winkels om een folder vragen. Dat is natuurlijk prima, want de eerste indruk is vaak bepalend. Ze zien dat de winkels netjes zijn en het vlees er goed uitziet, dat verlaagt de drempel om online te bestellen. Onze winkels zijn dan ook de reclameborden voor de catering. De activiteiten versterken elkaar.”

“Ik zie het er van komen dat we op zoek gaan naar een aparte locatie voor de catering,” vervolgt Irma. “De zaak in Overasselt is eigenlijk veel te vol. Meer ruimte is noodzakelijk om onze kwaliteit te blijven waarborgen, maar ook om verdere groei mogelijk te maken. We moeten keuzes maken, maar de beste oplossingen zijn niet altijd direct voorhanden. Dat geeft niet; het hoort ook bij het ondernemen,” zegt ze nuchter.

Consumentenvertrouwen groeit
Volgens William is de hernieuwde waardering voor de slager te danken aan het feit dat klanten op zoek zijn naar betrouwbare voeding en beleving; ze willen kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt. “Mede daarom staat de slager in onze nieuwe winkel midden in de winkel uit te benen. En hangen de hammen zichtbaar voor iedereen te drogen in een kast in de winkel.” Hij verwacht dat het vertrouwen van consumenten in de speciaalzaken de komende jaren zal groeien, en daarmee ook het potentieel voor de slager. “Wij zien dat de markt voor dagverse maaltijden toeneemt. Mensen willen een makkelijke maaltijd, maar wel een die goed smaakt en van goede kwaliteit.”

Opleiden voor de toekomst
Hermanussen koopt het vlees regionaal in. William: “We gaan bijvoorbeeld twee keer per jaar langs in de runderstal in Groesbeek om de runderen zelf uit te kiezen. Het varkensvlees komt uit Beuningen en Horssen, het kalfsvlees is weidevlees uit Cromvoirt.” Zijn specialiteiten zijn de kogelbiefstuk, rookvlees, leverworst en spareribs. Die laatste staan sinds 2012 in de top tien van ‘beste spareribs’ en in 2014 ontving de slagerij de  Spareribs Trophy. “Daar plukken we nog steeds de vruchten van,” lacht William. “Ze verkopen erg goed. Het geheim is een lekkere marinade en het op de juiste manier afbakken van de spareribs. Ze moeten er goed uitzien.”

De jeugd
William vindt dat het met de branche en zijn bedrijf nu beter gaat dan drie jaar geleden. Toch blijft hij benadrukken dat het belangrijk het is om continu de meerwaarde van de slager ten opzichte van de supermarkt te laten zien. “Wij willen kwalitatief goed en eerlijk vlees verkopen, met een hoog serviceniveau in de winkel. Onze medewerkers dragen het vakmanschap en enthousiasme voor het vak uit. Alleen met een goede service en gespecialiseerde kennis, kan de slager zich onderscheiden van de supermarkt.”
Daarbij ziet hij het belang in van de jeugd. “Er moet een nieuwe generatie slagers komen die het ambacht van ons kan overnemen. Een hele generatie slagers gaat nu met pensioen, daarmee verdwijnt ook veel kennis. Ik wil niet dat de kennis verloren gaat, daarom leid ik leerlingen van het SVO op. Het is erg leuk om mijn passie voor de slagerij en vakkennis te kunnen overdragen.”