Vleeschmeester Harry van Schaik: "We zijn en blijven wel baas in eigen huis"

Slager Harry van Schaik en zijn vrouw Nancy hebben een bewogen periode achter de rug. Het winkelcentrum waarin de slagerij zich bevindt, werd ingrijpend verbouwd. De winkel moest hierdoor vijf weken dicht en de omzet liep flink terug. Daarnaast stapte hij over naar Vleeschmeester. Harry: “We zien het niet echt als een nieuwe start, wel als een nieuwe uitdaging.”

Harry komt uit een slagersfamilie; zijn opa en zijn vader waren slager en de drie broers van zijn vader ook. En drie van zijn vier tantes trouwden met een slager. “Het slagersbloed zit dus wel in de familie”, lacht hij breeduit. Zelf zit hij al van jongs af in het vak en hij werkte bij enkele ambachtelijke slagerijen en in een supermarktslagerij. “In 2000 tipte een oom mij dat er een winkel ter overname was, hier even verderop. Daar ben ik toen ingestapt.”

Van kiloknaller naar Keurslager

Acht jaar later deed de kans zich voor om de huidige slagerswinkel in winkelcentrum De Gaard in Utrecht over te nemen. “Het was een kiloknaller en dat werkte niet in deze wijk met wat hogere inkomens.” Harry sluit zich aan bij de Keurslager. “Dat heeft altijd goed gewerkt.” In 2017 begon de verbouwing van het winkelcentrum. De bereikbaarheid verslechterde, parkeren werd lastiger en er ontstond leegstand. De omzet van de slagerij liep ver terug. “In die periode kwam ik in contact met Vleeschmeester. Hun visie op het vak en de markt en de persoonlijke ondersteuning die ze bieden, spraken me erg aan.” Daarom is sinds begin oktober dit jaar de slagerij ‘om’. De sluiting vanwege de verbouwing werd gebruikt om de winkel te restylen in de huisstijl van de Vleeschmeester.

Schot in de roos

De overstap naar Vleeschmeester lijkt een schot in de roos, zegt Harry. “Vleeschmeester heeft de visie om de betere slagerswinkelsop goede locaties te exploiteren in een franchiseconcept. Daarbij hebben we rayonbescherming, zodat we in een groot gebied de exclusiviteit van de formule kunnen (blijven) bieden. Ook is het fijn om te kunnen overleggen met iemand die op een andere manier naar je bedrijf kijkt. Maar we zijn en blijven daarbij wel baas in eigen huis.”

Fee

Harry: “Er is nu meer rust in de tent en we realiseren een beter rendement, terwijl we er minder energie in hoeven te steken. Daar betalen we een fee voor, maar die is lager dan de kosten wanneer je alles zelf moet regelen. Zo is er hulp bij het aantrekken van nieuwe klanten. Bijvoorbeeld door nieuwe kwaliteitsproducten in het assortiment, zoals Black Angus en Tante Door-kip, door het bedenken van acties en door het verbeteren van de branding.” De nieuwe naam is mondjesmaat onder de aandacht gebracht met flyers en via social media. De grande opening moet wachten tot maart, als het winkelcentrum af is.

Klein team

Harry runt de slagerij samen met zijn vrouw Nancy. Zij focust op de winkel en doet de administratie. “En op zondag de was”, glimlacht ze. Harry is er voor het ‘vaktechnische’, de inkoop en de strategie. Harry: “’s Avonds, bij het eten, praten we nog wel over de zaak, maar daarna gaat de knop toch wel om.” Nancy: “We hebben een klein team. Het voordeel is dat je beter op elkaar kunt bouwen en dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. Het nadeel is dat als er iemand wegvalt, je wel een probleem kunt hebben. Joke is belangrijk voor ons. Ze werkt fulltime in de winkel en is al vijftien jaar de linker- en rechterhand van Harry.” In februari komt Carola er als tweede fulltimer erbij. Dochter Vera van Harry en zoon Renzo van Nancy werken als parttimers mee. Het ziet er overigens niet naar uit dat één van de kinderen de slagerstraditie voortzet, zegt Harry. Nancy is daar nog niet honderd procent zeker van.

Bouwhekken

De verbouwing van het winkelcentrum viel bepaald niet mee. Er ging veel mis en de winkel kon pas twee weken na de geplande openingsdatum open. Harry: “Mijn tips? Maak goede afspraken en zorg dat je alles vastlegt. Het zag er hier in eerste instantie allemaal goed uit, maar er gaat bij dit soort verbouwingen altijd wel iets mis en dat moet je vooraf proberen af te dekken. Zorg voor een goede verstandhouding met de projectleider en kom op voor je eigen ding. Wij hadden een speciale zonneluifel en die moest weg. Ik heb afgedwongen dat er een nieuwe komt.” Nancy: “Je bent eigenlijk opzichter in je eigen zaak en je moet assertief zijn. Ineens was de winkel afgesloten met bouwhekken. Ik heb zelf een doorgang gecreëerd, zodat de mensen naar binnen konden.”

Andere routing

Door de verbouwing is de routing in het winkelcentrum veranderd. De kaaswinkel zit nu aan de andere kant en de ingang van de AH is ook een stuk verderop. Harry: “De loop is anders nu. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant ook weer een kans. Je moet zorgen dat je spullen zo goed zijn, dat ze er niet over denken om het niet bij je te halen. We gaan ook wat exclusievere dingen doen. De maaltijden lopen goed en dat gaan we uitbreiden.”

De verbouwing van het winkelcentrum nadert zijn voltooiing. Ondertussen plust de omzet weer en heeft het slagersechtpaar het volste vertrouwen in de toekomst. Nancy: “Het is weer leuk hier. De mensen weten het winkelcentrum weer te vinden. Harry: “We zien het niet echt als een nieuwe start, wel als een nieuwe uitdaging. We hebben er veel zin in.”