Slagerij Hurks: "We proberen het gewoon altijd goed te doen"

Slagerij en Worstmakerij Hurks in het Brabantse Lieshout is sinds de start van het bedrijf in 1887 lid (van de voorgangers) van KNS. Piet Hurks is de vierde generatie die het bedrijf – samen met zijn vrouw Joke – voortzet. “Zomaar ermee stoppen; ik geloof niet dat we dat zullen doen.”

“We hebben een zoon en een dochter, die vroeger natuurlijk wel meehielpen in de winkel”, vertelt Joke (61). “Onze dochter is nu arts en onze zoon heeft een goede baan als IT’er. Slagersambities hebben ze niet, dus het ziet er niet naar uit dat het bedrijf in de familie blijft. We proberen het bedrijf up-to-date te houden, zodat het over een aantal jaren interessant is voor iemand om het over te nemen.”

Zelf maken

Piet (62) wil het ambacht behouden en zoveel mogelijk producten zelf maken. “Mijn vader was uiteindelijk alleen nog in de winkel actief. Ik wil wel het vak blijven uitoefenen. Zo hebben we een eigen worstmakerij en een breed assortiment. In de diepvries hebben we bijvoorbeeld ook varkenstongetjes en -niertjes. Ook bieden we producten als pizza’s, wraps, quiches en de klassieke gerechten als bami, nasi en stamppotten. Als wij het niet zelf maken, dan wil men het niet. ‘Hedde gij ut zelf gemakt’, vragen de klanten dan.” De erwtensoep van Hurks is naar een recept van de moeder van Piet, de (bekroonde) goulashsoep is van Jokes zus tante Marjon en de kippensoep van slager Bert. Piet: “We proberen het gewoon allemaal altijd goed te doen. Het komt van Hurks, dus is het goed. Dat is het uitgangspunt. Daarom promoten we ook niet zozeer een bepaald merk vlees; het is ons vlees en wij zijn daarvoor verantwoordelijk.”

Klant op weg helpen

Joke: “Je moet klanten soms een beetje op weg helpen. Ik leg altijd recepten klaar, bijvoorbeeld van de soepen, maar ook om vlees te stoven in de oven. De jonge generatie maakt toch minder snel stoofvlees. Met het ovenrecept lukt het ze ineens wel en vinden ze het nog leuk ook.” Slagerij Hurks maakt zelf vegetarische schijven van verse ingrediënten. “Die poederconcepten waar je alleen water aan toevoegt, komen er bij ons niet in. We willen het vega-aanbod nog wel uitbreiden. De gedachte erachter is dat een gezin met één vegetariër hier toch alles kan kopen. We maken ook hybride producten; groenterolletjes met de helft groente en de helft gehakt. Het is veel werk om te maken, maar er is veel vraag naar.”

Vakkennis

Slagerij Hurks is erkend SVO-leerbedrijf en begeleidde door de jaren heen veel leerlingen. Piet heeft de indruk dat de vakkennis van de leerlingen minder is dan voorheen. “Vroeger was er een dagopleiding. Tegenwoordig moeten ze het vooral bij de leerbedrijven leren.” Daar schuilt een gevaar in, zegt hij. “Je hebt goede en minder goede leerbedrijven. Als je het verkeerd aangeleerd krijgt, leer je het maar moeilijk weer af. Je moet het daarom eerst op school goed aanleren. Als je dan een leerbedrijf treft die dingen anders doet, dan weet je tenminste hoe het hoort.”

Verantwoord en gezond

In de loop der tijd zagen Piet en Joke verschillende onderdelen van het vak veranderen. De opkomst van vegetarische en gemaksproducten, toenemende aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn, de wens van de consument om gezond(er) te eten, maar ook zaken als automatisering en online. Piet: “We proberen overal in mee te gaan, zien het belang ervan en de wil is er ook. Maar het moet wel kunnen. We experimenteerden bijvoorbeeld met een zout dat minder natrium bevat en dus gezonder is, maar de klanten vonden het niet lekker. Dan wordt het lastig. Ik vind wel dat je als slager ook een functie hebt om mensen verantwoord en gezond te laten eten. Wij maken om die reden bijvoorbeeld geen hamburgers van twee ons of vette grillworsten met ham en kaas.”

Team

Joke benadrukt het belang van een goed team: “Toen wij net voor de kerst van 2007 onze andere dochter verloren door een hersentumor sleepte ons personeel ons erdoorheen. De meesten werken hier ook al heel lang.” Het team bestaat naast Piet en Joke uit negen medewerkers, waaronder twee slagers. “De band met de medewerkers is goed”, vertelt Joke. “Oud-werknemers komen nog regelmatig langs voor een praatje.” Toen tijdens de coronadrukte een medewerker uitviel belde Piet een ex-medewerker. “Zij werkte in de horeca en zat door corona thuis. Ze hielp ons vervolgens niet alleen uit de brand, maar besloot ook te blijven toen er een vacature ontstond.”

130 jaar KNS-lidmaatschap

Piet staat nog even stil bij 130 jaar KNS-lidmaatschap: “KNS biedt nuttige dingen, zoals de hygiënecode, collectieve verzekeringen, themabijeenkomsten en natuurlijk ook het vakblad. Dus ja, dat lidmaatschap is voor ons heel nuttig en vanzelfsprekend.” Joke was jarenlang enthousiast lid van de Ppas-werkgroep, waarin partners van ambachtelijke slagers bij elkaar komen om kennis te delen en te leren. Joke: “Heel waardevol en ook heel leuk.”
“Wat de toekomst brengt?”, herhaalt Joke de vraag. “Zomaar ermee stoppen; ik geloof niet dat we dat zullen doen. Daarvoor is het ons veel te dierbaar en vinden we het nog te leuk. We hebben veel hobby’s, maar zelfs als we eens een dag vrij zijn, trekt het werk ons nog.”

Terug naar Slagers in beeld