Resultaten Slagersmonitor: maatschappelijke invloeden
Dit artikel beschrijft opvallende resultaten vanuit de Slagersmonitor. In deze editie van De Slager belichten we de derde en tevens laatste strategie om als slager relevant en toekomstbestendig te blijven. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in consumentenkeuzes maar ook in keuzes voor de merkidentiteit en –propositie van de slager. Dit is relevanter dan ooit.
Meer focus op gezondheid
Door de coronapandemie hebben consumenten veel meer aandacht voor welzijn en gezondheid. Deze aandacht voor gezondheid is een trend die naar verwachting de komende jaren blijft. Consumenten zijn zich nog bewuster van de invloed van voeding op hun gezondheid. Zo is er meer aandacht voor de eetkeuze en het verminderen van ‘slechte’ eetgewoonten.
Dit betekent dat consumenten extra oog hebben voor ingrediënten. Er is vooral aandacht voor het suikergehalte, zoutgehalte en de vitaminen en mineralen die in producten zitten. Als slager ben je in de positie om aan te geven dat de producten die je verkoopt goed passen in een gezond voedingspatroon. Een goed voorbeeld hiervan is slagerij Dantuma uit Zwaagwesteinde. Zij houden bij hun productontwikkeling rekening met de hoeveelheid omega 3 en omega 6 door e-nummers achterwege te laten en mineraalrijk Keltisch zeezout te gebruiken.
Het weet wat je eet-principe vertaalt zich in het consumentengedrag naar het minder eten van vlees en meer eten van vleesvervangers. Ondanks het feit dat nog steeds een klein deel van de bevolking een echte veganist of vegetariër is, beweren steeds meer mensen één of twee dagen in de week vlees over te slaan. De overheid stimuleert plantaardige voeding en dat leidt daadwerkelijk tot aanpassing in consumptiegedrag. De flexitariër is daarmee sterk in opkomst. Flexitariërs zijn bewuste consumenten en laat nou bij uitstek een klant voor de slager zijn.
Vleesvervangers stijgen dan ook sterk in volume, terwijl de Slagersmonitor een zichtbare daling voor de consumptie van vlees aantoont. Er liggen kansen om in te spelen op de gezondheidstrend door het assortiment uit te breiden met, bij voorkeur ambachtelijke, hybride of vegetarische producten. Het aanbieden van maaltijden zonder vlees, met vlees als los component is hierbij een goed idee. Per juni 2023 is het voor KNS-leden mogelijk om zelf ambachtelijke hybride producten te maken. Vanaf dan is Plant4Texture, de basis voor hybride producten, verkrijgbaar via KNS.
Het is belangrijk om consumenten te inspireren op het gebied van gezond leven en je als slager te positioneren als specialist, een adviseur in gezondheid. Het persoonlijke contact met klanten biedt slagers de kans om hen te adviseren over de gezondheidsaspecten van vlees. Het geven van een bereidingsadvies is ook een manier om onderscheidend te zijn en de bewuste consument te binden.
Duurzaamheid
Bij de aankoop van voeding is ook steeds meer aandacht voor duurzaamheidsaspecten. Naast de keuze voor vlees of een vervanger en de impact daarvan op het milieu, is ook dierenwelzijn een belangrijk thema op basis waarvan consumenten inkopen. Net als in 2018 bevestigt De Slagersmonitor dat bij de aankoop van vlees dierenwelzijn belangrijker is dan milieu. De korte keten, maar ook andere dierenwelzijnsaspecten zijn daarmee aansprekend voor dit type consumenten. Door in de verkoop de nadruk op deze aspecten te leggen ontstaat er onderscheidend vermogen voor de slager. Bij zowel rund-, varkensvlees als kip heeft de slager in 75% van de gevallen een duurzaam aanbod. Het voeren van een duurzaam assortiment en het uitdragen van een eventueel keurmerk kan de consument helpen om een duurzame keuze te maken.
Bovendien laat de Slagersmonitor zien dat de ideeën van Nederlanders over duurzaam vlees erg divers zijn. Iets meer dan een kwart vindt dat ‘een eerlijke vergoeding voor boeren’ en ‘dat de dieren naar buiten kunnen’ goed passen bij duurzaam vlees. Het is dan ook zeker belangrijk om strategische inkoopkeuzes te maken met aandacht voor duurzaamheid. Vertel dus vooral het verhaal achter jouw producten. Waar komt het vlees vandaan? Hoe worden de dieren gehouden? Kunnen ze naar buiten? Verzeker jezelf er wel van dat jouw verhaal echt klopt en laat het ook zien.
Milieu
Er is vanuit de maatschappij en daarmee ook vanuit de consument veel aandacht voor klimaatverandering. De groep die zich zorgen maakt over het milieu groeit. Hierdoor speelt milieuwinst ook een rol in het aankoopgedrag. Lage CO2 uitstoot, korte keten, het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal en het minimaliseren van verspilling zijn hierin belangrijk. De consument vindt het erg belangrijk dat fabrikanten hierin hun verantwoordelijkheid pakken. De communicatie hierover beïnvloedt de consument bij zijn aankopen. Ook minder verspilling door de inzet van de TooGood2go app en het winnende product van de Gouden Slagersring ‘Houd je Waf(f)el’ dragen daaraan bij. Bovendien draagt het stimuleren van de klant voor het meenemen van eigen verpakkingen en tassen eraan bij om milieuwinst te boeken.
Het kennen van jouw klant en het adequaat inspelen op veranderend gedrag is cruciaal voor het succes van jouw bedrijf. De grootste uitdaging van dit moment is de keuze van de consument die maatschappelijke ontwikkelingen leidend laat zijn. Dat loopt in de praktijk lang niet altijd synchroon met zijn keuzes.
Terug naar de Slagersmonitor