Veelgestelde vragen over houdbaarheid bij pasteuriseren/steriliseren

Diverse vragen zijn gesteld tijdens de webinars van de KNS over de Hygienecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Hieronder behandelen we de houdbaarheid bij pasteuriseren of steriliseren. De verwijzingen in de antwoorden zijn naar de betreffende paragrafen in Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Heb je nog andere vragen stel ze via info@knsnet.nl (vermeld naam bedrijf, plaatsnaam en tel. nummer) of bel de KNS: 070 3906365.

  • Hoe werkt steriliseren met een soeppot? Kan dat ook in een steamer?

Nee, in de steamer wordt de temperatuur niet gehaald die nodig is om te steriliseren. Wil je soeppotten buiten de koeling houdbaar maken en dus echt steriliseren dan heb je een autoclaaf nodig. Soeppotten waarvan je de inhoud 2 min op 70 gr C verhit in de combisteamer zijn 14 dagen bij 3 gr C houdbaar.

  • Als je de soeppotten napasteuriseerd in ketel of steamer 5 uur op 95 C, is het dan wel oké?

Nee, zie de vorige vraag. Sporen van bacteriën kunnen overleven en uitgroeien. Dus alleen onder koeling aanbieden.

  • Kan ik wel glasconserven uit de autoclaaf ongekoeld verkopen?

Ja, dat kan als de sterilisatie waarde 2,4 minuten op 121 gr C gehaald wordt. Weet zeker dat glaswerk en deksels bestand zijn tegen deze hitte-intensiteit. Zie 17.6.1 in de code.

Terug naar Hygiƫnecode