Veelgestelde vragen over houdbaarheid (algemeen)

Diverse vragen zijn gesteld tijdens de webinars van de KNS over de Hygienecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Hieronder behandelen we de houdbaarheid in het algemeen. De verwijzingen in de antwoorden zijn naar de betreffende paragrafen in Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Heb je nog andere vragen stel ze via info@knsnet.nl (vermeld naam bedrijf, plaatsnaam en tel. nummer) of bel de KNS: 070 3906365.

Wat is de tht van salades bijv. beenhamsalade, ham prei salade, tonijn salade etc.

De standaard houdbaarheid van deze producten is beperkt. Of ze nu zelf gemaakt zijn of uitgeschept uit een emmer van een leverancier. Zie Bijlage 5.2 onder ‘Bederfelijke producten’.
Het kan zijn dat de leverancier vanwege toevoeging van conserveermiddelen aan de salades kan garanderen dat na opening van de emmer een langere houdbaarheid geldt. Beschik dan over, een door de NVWA goedgekeurde, validatie/onderbouwing van deze langere houdbaarheid.

Wat is de tht van bijvoorbeeld gehakt stokbroden (afgebakken) of lasagne, kruidenboter etc"?

Zie antwoord op bovenstaande vraag. Het is bederfelijke waar. Kruidenboter is langer houdbaar, maar zal na verloop van tijd minder goed smaken door het ranzig worden van vetten. Dus de kwaliteit bepaalt dan de THT.

Als ik een eiersalade koop waar een tht van 3 weken op staat en deze in pak in kleinere consumentenverpakking, welke tht moet ik dan aan deze nieuwe verpakkingen meegeven? Mag ik maar een tht van 3 dagen extra erop zetten? Terwijl het doosje eiersalade dus 3 weken houdbaar is?

Zie antwoord op de eerste vraag hierboven.

Wat voor tht mag je een bijgekochte salade/maaltijd geven die je overpakt? Is dat 2/4 dagen bij 3/7 graden of mag je de tht gebruiken wat op de verpakking staat?

Zie antwoord op de eerste vraag hierboven.

Wat is de houdbaarheid van heet afgevulde traiteur producten in dichte darmen bewaren op 3C graden.

Als de temperatuur van het product in darm na afklippen 85 gr C is: 2 weken bij 3gr C (zie Bijlage 5.2). Dus echt heet afvullen is nodig en een brandschone verpakking.

Geldt voor alle vleesproducten, vleesbereidingen, vers vlees etc. dat T.H.T./T.G.T. = productiedatum + 4?

Dat is te generiek gezegd. Zie bijlage 5.2 voor de houdbaarheid van verschillende producten.

Wat is de houdbaarheid van een ragout die gewekt is?

Wat wordt hier onder wekken verstaan hier? Neem svp contact op met de KNS voor een maatwerk antwoord.

Terug