Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Meer dan ooit stimuleert de overheid duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld via de MIA en VAMIL. Dankzij deze regelingen kan je fiscale voordeel aanzienlijk oplopen. Wat moet je weten over de MIA en VAMIL?

MIA: wat is milieu-investeringsaftrek?

De milieu-investeringsaftrek (MIA) is een grote steun in de rug voor ondernemers die het over een duurzame boeg willen gooien door in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te investeren. De MIA is een fiscaal zeer aantrekkelijke regeling. Je kunt hiermee namelijk een percentage van je investering in mindering brengen op je fiscale winst. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de milieulijst staat. Bekijk hier de milieulijst. 

VAMIL: Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

De milieu-investeringsaftrek wordt vaak in een adem genoemd met de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Het zijn namelijk allebei regelingen voor ondernemers die investeren in milieubewuste energiemiddelen. Beide regelingen zijn fiscaal aantrekkelijk en kunnen in veel gevallen gecombineerd worden. Hoe zit dat?
De VAMIL houdt kort gezegd in dat je tot 75% van een milieu-investering willekeurig mag afschrijven. Een groot deel van de investering hoef je dus niet gespreid af te schrijven. Het voordeel van sneller afschrijven is dat je de fiscale winst in een jaar flink kunt drukken. Dat betekent automatisch dat je minder belasting betaalt en dat jaar meer liquiditeit hebt. Of je van de VAMIL gebruik mag maken, hangt af van de code die het bedrijfsmiddel heeft op de milieulijst.

Hoe kom je in aanmerking voor MIA/VAMIL?

Om te beginnen moet je een onderneming hebben die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt. Vervolgens moet je investering aan de volgende voorwaarden voldoen. Voor de investering geldt:
• Staat op de milieulijst.
• Is niet eerder gebruikt.
• Heeft betrekking op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel. De voortbrengingskosten zijn de kosten die je maakt wanneer jouw onderneming het bedrijfsmiddel zelf produceert.
• Minimaal € 2.500 investeringskosten voor het bedrijfsmiddel.
Goed om te weten: als je kiest voor milieu-investeringsaftrek, kun je geen aanspraak meer maken op energie-investeringsaftrek.

Aanvragen

Als je in aanmerking komt kun je deze regeling aanvragen. Je moet dit wel doen binnen 3 maanden na aankoop van het bedrijfsmiddel. Voor je aanvraag ga je naar de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Subsidieadvies

Veel bedrijven kiezen ervoor subsidieadvies te vragen aan een partij die ervaring heeft met MIA/VAMIL-subsidieaanvragen. Het is namelijk best tijdrovend om uit te zoeken hoe je voor deze subsidie in aanmerking komt en hoe je de regels toepast. Dankzij goed subsidieadvies kun je een hoop tijd besparen en weet je eerder wat je kunt verwachten.

Milieulijst en codes

De overheid heeft een lijst samengesteld met bedrijfsmiddelen en technieken die minder belastend zijn voor het milieu. Om in aanmerking te komen voor milieu-investeringsaftrek, moet je bedrijfsmiddel op deze lijst staan. Bij sommige bedrijfsmiddelen kom je in aanmerking voor zowel MIA als VAMIL, bij anderen uitsluitend voor MIA. Bekijk hier de milieulijst. 

Aanvragen subsidie MIA/VAMIL

Terug naar subsidies