Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een populaire subsidieregeling bij woningeigenaren. Maar ook ondernemers en andere zakelijke partijen kunnen gebruik maken van deze investeringssubsidie. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw onderneming?

Wat is ISDE?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers die willen investeren in duurzame energie. Concreet betekent dat een tegemoetkoming in de kosten als je een duurzame warmte-installatie aanschaft.
Bovendien kunnen leveranciers en installateurs van producten als warmtepompen, zonneboilers en isolatiematerialen, hun product(en) aanmelden voor subsidie. Zo weten afnemers meteen dat ze een tegemoetkoming kunnen krijgen als ze zo’n duurzaam product aanschaffen.

ISDE voor het mkb

Ondernemers die hun kantoorpand willen verduurzamen kunnen in aanmerking komen voor ISDE-subsidie. Zo kun je met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine laten installeren.
Het is belangrijk dat je de subsidie aanvraagt vóórdat je een overeenkomst sluit met de leverancier van het duurzame product. Verder heb je geen recht op subsidie als je eerder ook andere subsidies voor de installatie hebt gekregen.
De ISDE-subsidie op kleinschalige windturbines en zonnepanelen loopt tot en met 31 december 2022.

Voorwaarden

Dit zijn enkele voorwaarden waaraan je als zakelijke gebruiker moet voldoen als je een ISDE aanvraagt:
• Je hebt een KvK-nummer (uitzondering voor particuliere commerciële verhuurders als het gaat om een warmtepomp of zonneboiler)
Je moet de aanvraag vooraf doen
• Installatie is in Nederland
• Ingebruikname van de installatie is binnen 12 maanden na beslissing over subsidieaanvraag
• Je moet kunnen bewijzen dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd
• Het apparaat waarvoor subsidie is aangevraagd wordt niet binnen een jaar verkocht of verwijderd
• Je mag geen subsidies stapelen of combineren

Alles over deze regeling en aanvragen lees je hier

Terug naar subsidies