Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Denk bijvoorbeeld aan zwaarte van het beroep en hoe je hier van kunt herstellen om langdurige uitval te voorkomen. Duurzame inzetbaarheid richt zich op jong en oud. Op deze pagina vind je meer informatie over dit thema en hoe dit invulling krijgt in onze branche. 

De AOW-gerechtigde leeftijd schuift steeds verder op. Gevolg daarvan is dat werknemers steeds langer moeten doorwerkenvoordat aanspraak gemaakt kan worden op de AOW-uitkeringZowel de politiek, als werkgevers en werknemers zijn het erover eens dat door het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd, het voor bepaalde beroepen, zwaarder kan worden om die pensioengerechtigde leeftijd in goede gezondheid te halen.

Veel oudere werknemers in de slagersbranche zijn op zeer vroege leeftijd begonnen met werken en hebben vandaag de dag als 60-jarige of ouder tijd nodig om te herstellen van het werken. Denk hierbij aan de vele fulltime werkende slagers en productiemedewerkers die iedere dag op hun benen staan in een koude omgeving. Ook veel verkoopmedewerkers in de winkels ervaren hun beroep als zwaar. 

Oudere werknemers zijn kwetsbaarder voor (langdurig) uitval. Het is zaak dit te voorkomen; voor de werknemer maar ook voor jou als werkgever. Zowel jij als werkgever als jouw werknemers hebben er belang bij dat gekeken wordt naar manieren om iedereen gezond de pensioengerechtigde leeftijd te laten halen. Maar ook om te kijken naar mogelijkheden om werknemers, die eerder met pensioen willen, eerder met pensioen te laten gaan, dan wel eerder te laten stoppen met werken. Naast de bestaande (arbo)regelgeving is er behoefte aan meer mogelijkheden en maatregelen. 

Wat doet de slagersbranche?

De slagersbranche is als het gaat om duurzame inzetbaarheid en daarmee onder andere het ontzien van oudere werknemers altijd al vooruitstrevend geweest:

  • Zo zijn in de cao al sinds jaar en dag extra vakantiedagen voor oudere werknemers, beter bekend als de seniorendagen, opgenomen 
  • De branche kent twee collectieve seniorenregelingen
  • Ook kent de pensioenregeling voor het slagersbedrijf de mogelijkheid om (gedeeltelijk) eerder met pensioen te gaan en kan dit gecombineerd worden met één van de seniorenregelingen

Met het in 2019 gesloten pensioen-akkoordkrijgen werkgevers en werknemers meer mogelijkheden om samen afspraken te maken over duurzame inzetbaarheid. Zo biedt het akkoord partijen de mogelijkheid om afspraken te maken over extra verlofsparen voor werknemers die zwaar werk verrichten, zodat bijvoorbeeld eerder gestopt kan worden met werken. Daarnaast gaat de overheid per 1 januari 2021, voor werkgevers tijdelijk een fiscale ruimte creëren, om werknemers, die zwaar werk verrichten, eerder te laten stoppen met werkenDeze fiscale ruimte ontstaat door de belastingheffing op vroegpensioen aan te passen, ook wel bekend als de “Regeling Vervroegde Uittredingheffing”, ofwel de RVU-heffing

Per 31 maart 2024 wordt de collectieve financiering van de seniorenregeling via SAS I-regeling beëindigd. De reden hiervoor is de te lage deelname door werkgevers aan de SAS I-regeling.

Onderzoek duurzame inzetbaarheid 

KNS onderkent de mogelijkheden van het pensioenakkoord op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Daarom gaat KNS de komende tijd onderzoek doen naar de extra mogelijkheden die het pensioenakkoord biedt, op het gebied van duurzame inzetbaarheid en worden deze eventuele mogelijkheden ook in het licht geplaatst van de reeds bestaande instrumenten die de branche kent. Uiteraard wordt daarbij niet alleen gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid maar ook naar de financiële aspecten en consequenties. Er wordt niet alleen gekeken naar de huidige groep oudere werknemers maar ook om juist te kijken naar de jonge medewerkers.

Seniorenregeling

Er zijn twee seniorenregelingen in onze branche. Deze regelingen zijn ontstaan vanuit de noodzaak tot fysiek herstel van het werken. Vanuit oogpunt van duurzame inzetbaarheid van medewerkers dragen deze regelingen bij aan het op een gezonde manier halen van de AOW-gerechtigde leeftijd. De twee regelingen zijn opgenomen in de Cao voor het Slagersbedrijf: 80-90-100%-regeling (regeling I) en 90-100-100%-regeling (regeling II). 

Werkgevers ontvangen tot 31 maart 2024 een financiële tegemoetkoming voor de werknemers die gebruik maken van deze regelingen. Na deze datum vervalt de collectieve financiering. Met deze seniorenregelingen wordt deze groep werknemers in staat gesteld om op latere leeftijd minder te werken, waardoor zij langer in de gelegenheid zijn om te herstellen van de werkinspanningen. Dit komt de inzetbaarheid op lange termijn ten goede.

 

Meer informatie

Seniorendagen

In de cao zijn extra vakantiedagen voor oudere werknemers, beter bekend als de seniorendagen, opgenomen. 

Check de cao

Contactpersoon

150x150_Bob

Bob van Kessel
Hoofd Beleid Sociale Zaken & Onderwijs

070 3314621
Stuur een bericht