Slager Albert van den Berg, Putten: "Je moet goed inschatten wie de klant is die voor je staat"

Albert van den Berg zette als 14-jarige zijn eerste stappen in de slagerswereld toen de slager uit Maartensdijk hem vroeg als schoonmaakhulp voor de zaterdagen. Van lieverlee mocht hij helpen met satévlees aan prikkers rijgen, hamburgers maken en de toonbank vullen. Hij bleef er twaalf jaar. Inmiddels heeft hij al weer dertien jaar een eigen zaak in Putten.

Toen hij de mavo had afgerond kon hij kiezen: een commerciële mbo-opleiding doen, of een BBL-opleiding bij ‘zijn’ slager in Maartensdijk. “Ik leerde wel makkelijk, maar niet graag”, lacht Albert. “Ik koos dus voor de slagerij en haalde er al mijn vakdiploma’s en was er later ook bedrijfsleider.”

Stap voor stap werkt niet

Ondernemen zit in de familiegenen, vertelt Albert en na twaalf jaar is hij toe aan een eigen winkel. “Deze winkel in Putten kwam vrij. Ik schreef een ondernemingsplan, de bank ging akkoord en de rest is geschiedenis.” Dat was dertien jaar geleden. De winkel stond bekend als kiloknaller, een imago waar hij vanaf wilde. “Kilo’s overleven niet, kwaliteit wel.” Het was een lange weg om ‘het om te bouwen’, blikt Albert terug. In eerste instantie koos hij voor de stap-voor-stap aanpak, met zowel goedkoper als ook kwalitatief vlees in de toonbank. “Dat bleek niet de goede weg. Na een jaar ben ik volledig overgestapt op kwaliteit. Dan krijg je ook de klanten die daarvoor komen en ervoor willen betalen.”

Leergeld

“Als je als jonge zelfstandige begint, is het raadzaam om dat niet alleen te doen”, blikt Albert terug “Het risico is dat je in je jeugdig enthousiasme jezelf voorbij loopt. Ja, ik heb ook leergeld betaald door teveel de focus te leggen op de verkoop en minder op de inkoop. Dan gaat je brutomarge onderuit. Mijn ervaring is dat het fijn en goed is om, naast je accountant, een klankbord te hebben. Iemand die met je meedenkt en meekijkt. Dit kan prima iemand zijn uit een andere sector, zij kijken vaak met een andere visie naar het geheel en daar kun je van leren. Door als ondernemers open te praten over je business kan je elkaar helpen. Achterdocht tussen slagers is ook niet nodig; je moet elkaar zien als collega’s en niet als concurrent. Iedere slager heeft zijn eigen specialisme en dat moet je uitstralen.”

Biologisch en scharrelvlees

In 2014 voegde Albert biologisch en scharrelvlees (varken, kip en lam) toe aan het assortiment. “Er zat een slager in het dorp die dat verkocht en die stopte ermee. Voor mij was een mooie uitbreiding met een beperkte investering; alleen een diepvrieskast, want alle producten worden diepgevroren aangeboden. Biologisch en scharrel hebben beide goede eigenschappen. Ik kan over beide met passie vertellen; over de structuur, de kleur, de smaak.” Het vlees komt uit Nieuw-Zeeland. “Omdat ik dan een constante kwaliteit kan garanderen. Bij rundvlees is dat hetzelfde, dat betrek ik altijd van dezelfde regionale leverancier, want dan weet ik wat ik krijg.”

Passie

“Mijn passie zit meer aan de winkelkant dan aan de productiekant. Ik ben liever bezig met de producten op de winkelvloer. Ik ben enthousiast over mijn producten en kan het al pratend verkopen. Je moet wel goed inschatten wie de klant is die voor je staat. Wil iemand biologisch of scharrel dan loop ik samen met de klant naar de diepvrieskast en leg ik uit wat het allemaal is. Een geïnteresseerde klant kan ik meestal overtuigen. Hoe de medewerkers dat doen? Ik probeer mijn passie op hen over te brengen en dat vullen ze vervolgens op hun eigen manier in. Dat werkt in de regel prima.” Sinds een jaar of vijf biedt de slagerij ook kant-en-klare maaltijden. “In een dorp als Putten is ook dat een lange weg. Maar de aanhouder wint. Daarbij: maaltijden is iets extra’s voor je winkel en je boort er wel een andere klantenkring mee aan. En ik vind dat het ook niet allemaal vanzelf moet gaan. Dat houd je scherp en zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond blijft staan.”

Facelift

De winkel kreeg recentelijk een facelift. Het witte plafond is nu antraciet met LED-verlichting. Er is een nieuwe, energiezuinige wandkoeling met deuren voor de vleeswaren en het logo onderging een re-styling en sluit nu meer aan bij de kwaliteit die de slagerij biedt. De volgende stap is om website, flyers en bedrijfsauto te voorzien van de nieuwe huisstijl. De webshop biedt nu alleen biologisch- en scharrelvlees en daar komt volgend jaar het reguliere assortiment bij. Ook komt er meer ruimte op de website om ‘het verhaal’ te vertellen.

Zomers is er veel aanloop van toeristen en lopen barbecuevlees en de catering hard. Ook afgelopen coronazomer liep dat prima. Het is sowieso drukker in de winkel door corona, zegt Albert. “De mensen nemen meer tijd om thuis lekker te koken. We hebben al met al dertig procent geplust ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.” Ook voor de langere termijn is Albert positief. “Er liggen genoeg plannen op de plank voor de toekomst.“

Terug naar Slagers in Beeld