Poelier Slagerij Van den Heuvel Wijchen: "Als specialist kun je iets bijzonders maken"

Poelier Slagerij Van den Heuvel is een familiebedrijf in optima forma. Het wordt gerund door de broers Christian en Berry. Hun ouders helpen wekelijks nog enkele uren. De vrouwen van de broers staan in de verkoop en beider zonen werken inmiddels ook mee. Het bedrijf begon honderd jaar terug als kippenslachterij in Wijchen. Christian: “In 1982 opende onze vader de winkel en nam hij afscheid van het slachten.” Toen Christian en Berry vijftien jaar later in de zaak kwamen, kwamen de slagersactiviteiten erbij. Ook openden de broers een winkel in Grave.

Fantastisch familiebedrijf

Berry (48) houdt zich vooral bezig met de productie en Christian (49) richt zich op de winkels. Hij is ook de man van de ideeën als het gaat om het bedenken van nieuwe vers-specialiteiten. Claudia, de vrouw van Berry, staat achter de toonbank in Wijchen. De vrouw van Christian, Ilse, doet dat in Grave. Zij verzorgt ook de berichten op social media als Facebook en Instagram. Christians zoon Delano (24) en Berry’s zoon Sem (19) werken volop mee. Christian: “Vroeger hadden wij nog wel eens discussie met onze ouders. Die laten dat nu los, maar nu gaan onze zonen de discussie aan met ons.” Behalve de familie werken er totaal nog zeven vaste medewerkers en acht weekendhulpen bij Van den Heuvel. Christian: “We hebben gewoon een fantastisch familiebedrijf.”

Logischer en compacter

De winkel in Wijchen was gevestigd in een huurpand. Toen eind vorig jaar de buurman stopte, trok Berry de stoute schoenen aan en informeerde hij of hij het pand kon kopen. Berry: “Dat kon en nu zitten wij in het hoekpand, met een grote zijgevel en meer daglicht. We zitten beter in het zicht, maar het grootste voordeel is dat we het pand naar eigen inzicht konden indelen en inrichten. De routing is logischer en compacter en dat scheelt veel loopwerk. De ruimtes zijn beter gekoeld en de opslag is niet alleen groter, maar ook gemakkelijker geworden.” In het nieuwe pand staat ook een zelfbedieningsmeubel met voorverpakte producten. Christian: “Dat is nieuw voor ons en het is nog een beetje pionieren om te zien wat werkt.” Berry: “De mensen pakken er wel gemakkelijk uit.”

Energieprijzen

Christian: “Wij hebben vanzelfsprekend ook last van de gestegen energieprijzen. Ons nieuwe pand is mede daarom gasloos. We hebben een warmtepomp, er is overal LED-verlichting toegepast met bewegingssensoren. We hebben energiezuinige koel- en vriescellen. Helaas zijn zonnepanelen hier niet mogelijk. Die hebben we overigens wel op onze opslaglocatie, de oude winkel van onze ouders. Daarnaast hebben we een elektrische bestelbus.” Berry: “En we proberen ‘slim’ te werken, dus met volle ovens bijvoorbeeld.”

Worstproductie in eigen huis

De sterke punten van Poelier Slagerij Van den Heuvel zijn vooral de worstproductie in eigen huis en het grote aanbod van kip, zegt Berry. “Dat is van oudsher een belangrijke pijler. In Grave hebben we een goed lopende broodjescorner en brengen we ook bestellingen naar bedrijven. In Wijchen hebben we dat niet, omdat er op dat gebied al veel aanbod is.” De broers werken sinds kort samen met een groenteboer en een restaurant. Berry: “Zij maken speciale salades met ons vlees en verpakken en etiketteren dat.” Christian: “Zelf maken we de klassiekers, zoals opgemaakte salades, pasta, nasi, bami, stamppotten en soepen. En natuurlijk ook dingen als varkenshaas in champignonsaus.”

‘Kip is nog steeds ons grootste product, gevolgd door rundvlees’

Kwaliteit is leidend

Het varkensvlees is van Duroc van Heyde Hoeve. Het rundvlees komt van boeren uit de regio en de kip is vooral ‘reguliere kip’, vertelt Berry. “Bij onze keuze voor onze leveranciers is de kwaliteit leidend. We kunnen ook wel scharrelkip leveren, maar de praktijk laat zien dat er weinig vraag naar is. De klanten vragen er niet om. Mensen vinden het al gauw te duur, zeker tegenwoordig.” In de winkels liggen folders van Heyde Hoeve en aan de muur in de nieuwe winkel hangt een foto van een boer uit de regio met zijn runderen. Berry: “Onze klanten weten prima waarvoor ze bij ons terechtkunnen. Ze weten waarmee wij bezig zijn.”

Stijgende lijn

Berry: “Het klopt dat de vleesconsumptie onder druk staat, maar volgens ons wil de consument juist daardoor meer naar de specialist. Wij zien in ieder geval een stijgende lijn. Als specialist kun je alle kanten op als je iets bijzonders wilt maken. Ook met je service kun je het verschil maken. Denk daarbij ook aan minder zout en minder conserveringsmiddelen gebruiken. Daar vragen klanten namelijk wel om. Kip is daarbij nog steeds ons grootste product, gevolgd door rundvlees.” Christian: “Consumenten gaan ook wat meer richting kip, omdat ze denken dat het gezonder is. Het is mager en de prijs is vriendelijker.”

Beide broers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Berry: “Natuurlijk veranderen er dingen, maar dat is op zichzelf niet nieuw. Je moet wel met je tijd mee. Wij hebben nu ook een heel andere winkel dan pakweg tien jaar geleden. Nu hebben we veel meer bewerkte producten, zoals gemarineerd vlees en vlug-klaarproducten. Je moet niet stilstaan in je ontwikkeling.”

Het bedrijf bestaat dit jaar honderd jaar. Over een jubileum is nog niet echt nagedacht, zegt Christian. “We gaan liever zelf naar een feestje, maar het is denk ik wel leuk om er iets mee te doen voor onze klanten.”

Tips van Christian en Berry

• Zorg dat je sterk blijft in je eigen productie. Met zelfgemaakte kwaliteitsproducten maak je het onderscheid.
• Zorg voor een goede service. Klanten waarderen dat.

Terug naar slagers in beeld