Vraag van de week: Mag ik eigen verpakkingen meenemen naar de slager?

Vraag van de week van een klant: Mag ik eigen verpakkingen meenemen naar de slager?

Antwoord: Deze vraag komt voort uit een maatschappelijke trend. Het gebruik van plastic wordt ontmoedigd vanuit wetgeving en vanuit de wens van milieuorganisaties. Het gebruik van veel plastic bij de verpakking van levensmiddelen wordt steeds meer consumenten een doorn in het oog. Het afval dat die verpakkingen oplevert moeten consumenten wekelijks apart inzamelen en wegbrengen. De slager kan zijn unieke positie als versvakman benutten door de mogelijkheid te bieden om deze milieubewuste klanten zelf de verpakking te laten meenemen. Wel zijn er spelregels ten aanzien van hygiëne.

Spelregels voor de consument

Wij zijn voor minder plastic. U ook? Wij zijn blij met uw keuze om zelf uw verpakking mee te nemen. Voor uw veiligheid zijn er een aantal spelregels.

De verpakking (doos/trommel/bakje):
1. is hygiënisch en schoon;
2. is geschikt voor voeding. Niet alle plastic tassen bijvoorbeeld zijn geschikt voor voeding. Kijk of de verpakking geschikt is voor contact met levensmiddelen. Dit kan tekstueel zijn aangegeven ('geschikt om met levensmiddelen in contact te komen') of met het volgende symbool (vork en glas). Warme levensmiddelen vereisen specifieke daarvoor geschikte verpakkingen.glas- beker.jpg
3. lekt niet.
4. De slager kan de verpakking weigeren als in zijn ogen de verpakking niet geschikt is.
5. U draagt zelf verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid en hygiëne van het product als u uw eigen verpakking meeneemt.

Uiteraard kan de slager deze maatschappelijke ontwikkeling ook aanjagen door herbruikbare bakjes te gebruiken en klanten te verzoeken deze schoon weer te laten hervullen.

Wil je communiceren dat klanten hun eigen verpakking mogen meenemen? Op de site van zerowastenederland.nl kun je een sticker bestellen waarmee je aan consumenten communiceert dat jij dit faciliteert. Goede kans dat nieuwe klanten naar jouw zaak komen!

Meer over Single Use Plastics