Vraag van de week: leveren van wild
Een slager gaat in zijn bedrijf ganzen verwerken. Hij produceert stoofpotjes met daarin het ganzenvlees. De volgende vragen kreeg KNS. Mag je als slager wild (in huid/veren) verwerken?
Ja, je mag wild verwerken in een slagerij/poeliersbedrijf, ook als je geen erkenning hebt. Voorwaarde is wel dat alle geproduceerde producten aan de eindverbruiker/consument worden verkocht. Daarnaast moet het wild rechtstreeks afkomstig zijn van een jager.
Wanneer heb je een erkenning nodig als je wild verwerkt?
Als je producten, in dit geval stoofpotjes, gaat leveren aan een niet-eindverbruiker/niet-consument. Dus ook als je een wild verwerkt wat geleverd wordt aan een wildwinkel, is een erkenning voor de verwerking van wild nodig.
Bij wild geldt dus niet de regel dat je onder de 30% van de totale omzet aan derden (andere bedrijven, horeca, instellingen) moet blijven. Als je verkoopt aan derden is de hoeveelheid niet relevant en heb je een erkenning nodig.
Conclusie: Lever je wild aan derden? Dan heb je altijd een erkenning voor vrij-wildbewerkingsinrichting (WBI) nodig.
PS: Wild verwerken in een gewone slagerij/poelier vereist strikte hygiënemaatregelen. Check goed paragraaf 15.2 van Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf.
Bron: Vo 853/2004 artikel 1, lid 3.
Meer over de Hygiƫnecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf.