Vraag: Moeten houten hakblokken vervangen worden door kunststof varianten?
De vraag van de week is: moet een houten hakblok in de slagerij worden vervangen door een kunststof versie?
Antwoord: Houten hakblokken mogen gebruikt worden, indien wordt gewerkt volgens de voorwaarden die in de hygiënecode staan.
Wat zegt de Hygienecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf over werken met een houten hakblok In de hygiënecode worden de inrichtingseisen van de vaste productieruimte genoemd. Dit behoort tot de Basisvoorwaarden van de hygiënecode.
Werkbanken, snijplanken, hakblokken
Werkbanken, snijplanken en andere apparatuur zijn gemaakt van een materiaal dat makkelijk is te reinigen en te desinfecteren:
• Werkbanken en snijplanken en -tafels zijn gemaakt van glad, afwasbaar, corrosiebestendig en niet-toxisch materiaal, verkeren in een goede staat en bevatten geen diepe groeven;
• Hakblokken zijn van een harde houtsoort of kunststof gemaakt. De groeven zijn niet dieper dan 1,5 mm.
Hygiënisch werken; voorkom drip en reinigen
In de Procesbeheersing (hoofdstuk 14 ‘Hygienisch werken’) staan ook voorwaarden genoemd over werken met een houten hakblok.
Voorkom drip op het houten hakblok door hierop geen vacuümzakken open te snijden;
• Groepeer gelijksoortige werkzaamheden met vers vlees, zoals het uitbenen en vacuüm verpakken van vlees, om besmetting van bereide producten te voorkomen;
Reinigen
• Reinig bij kans op besmetting door micro-organismen of allergenen de materialen tussendoor grondig en desinfecteer deze;
• Verwijder na iedere productwisseling restanten product (bijvoorbeeld vleesresten) zo goed mogelijk (schoon schrapen);
• Reinig en desinfecteer apparatuur, materialen en werkoppervlakken bij het wisselen van activiteiten;
• Reinig houten werkoppervlakken en hakblokken na gebruik en spoel deze na. Strooi vervolgens zout op het hakblok om de laatste resten vocht uit het hout en de groeven te trekken en de Aw-waarde te verlagen. Deze conserverende werking voorkomt uitgroei van micro-organismen;
• Maak het materiaal altijd aan het einde van de dag schoon en vaker indien nodig.
Heb je nog een (andere) vraag over de Hygienecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf? Kijk dan op Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf (knsnet.nl) of neem contact op met KNS.