Voordelen van de aanvullingen op de hygiënecode over houdbaarheid

Deze maand komen de aanvulling op de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021 beschikbaar. Met de aanvullingen kan de slager en poelier de houdbaarheid verlengen door het toepassen van de procedure en/of het toevoegen informatie op het etiket. Houdbaarheid van producten die slagers en poeliers zelf maken, is de afgelopen jaren een knelpunt gebleken voor de branche. Met deze aanvullingen lost KNS deze, met goedkeuring van de NVWA en het Ministerie van VWS, voor een belangrijk deel op. De voordelen van de aanvullingen worden hier toegelicht.

Voordelen van de aanvullingen op de hygiënecode over houdbaarheid

De aanvullingen bestaan uit 4 delen. Ze leveren de onderstaande voordelen op:

  • Houdbaarheidstermijn 3 dagen bij 4˚C. Deze tijd- temperatuurcombinatie, 3 dagen bij 4˚C, kan zonder onderbouwing gebruikt worden voor houdbaarheidsborging. Dit heeft meerwaarde aangezien toonbanken vaak max. 4˚C realiseren en zo kunnen deze producten een dag langer (t.o.v. 2 dagen bij 7˚C) verkocht worden.

  • Houdbaarheid maaltijd(component)en en andere te verhitten producten door consument. Voor maaltijd(component)en, sauzen, snacks, vlees(producten), gehaktbrood, sloffen en andere producten die de klant thuis verhit en direct consumeert en voorzien zijn van een juiste bereidingsinstructie (effectief minimaal 75˚C in de kern) bepaalt de slager/poelier zelf de houdbaarheidstermijn. De houdbaarheidstermijn zal bepaald worden door kwaliteitskenmerken, zoals bederf, verkleuring of uitdroging.

  • Procedure Napasteuriseren (langere houdbaarheid). Vloeibare producten die hermetisch afgesloten verpakt zijn, kunnen worden nagepasteuriseerd om de bewaartermijn ervan te verlengen tot 9 maanden. De procedure die de verlenging oplevert is niet eenvoudig en moet nauwkeurig gevolgd worden. Valideren van combisteamer/kookketel is noodzakelijk. Deze is van toepassing op soepen, vloeibare maaltijdcomponenten (zoals puree), vlees in jus/ragout.

  • Houdbaarheid van industrieel geproduceerde levensmiddelen. Bij het gebruik van industriële levensmiddelen in grootverpakking, zoals emmers/flacons sauzen, salades, dressings en oliën kan bij uitscheppen/portioneren/verdelen de houdbaarheidstermijn van de verpakking van de leverancier worden overgenomen op de consumentenverpakking, mits aan beschreven voorwaarden wordt voldaan. Deze was eerder gecommuniceerd met de branche, maar nu formeel onderdeel van de hygiënecode.

Deze aanvullingen zijn alleen in combinatie met de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021 te gebruiken, dus niet los. De hygiënecode beschrijft de basisvoorwaarden en processen die als uitgangspunt dienen bij deze aanvullingen.

Post

Leden van KNS en kopers van de hygiënecode ontvangen op 18 en 19  maart deze aanvullingen, in boekvorm, thuisgestuurd. Houd de post dus in de gaten! Het advies is om de aanvullingen te bewaren en in te steken in de hygiënecode.

Webinar ‘Aanvullingen houdbaarheid’

Om leden direct bij de introductie goed te informeren organiseert KNS een webinar over de aanvullingen. Dit vindt plaats op maandag 24 maart om 19.30 uur. Bestudeer de aanvullingen goed en zend vooraf je vragen naar ons, zodat we het webinar erop af kunnen stemmen. Meld je aan! Het webinar is gratis en exclusief voor leden.

Aanmelden webinar aanvullingen hygiënecode over houdbaarheid

Meer over de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf