Veelgestelde vragen over het mondkapje

De antwoorden op de meest gestelde vragen over de mondkapjesplicht hebben wij verzameld. De mondkapjesplicht gaat in per zaterdag 6 november. 

Is een faceshield toegestaan in plaats van een mondkapje?

Het is verplicht om een mondkapje te dragen ter bescherming van jezelf, de collega's en de klanten. In relatie tot veiligheid bij het bedienen van de snijmachine, gehaktmolen of andere machines, kan er gekozen worden om een face shield te dragen. Ook in relatie tot de arbeidintensiviteit, in relatie tot benauwdheid en verstaanbaar, is een face shield een optie. Jij als werkgever beslist wat er gedragen wordt. Face shields hebben een andere bescherming tegen virusoverdracht dan mondkapjes, hou hier rekening mee.

Als werkgever moet je goed kunnen beargumenteren waarom een face shield gedragen wordt in plaats van een mondkapje omdat een boa/politieagent de wet Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 zodanig kan toepassen dat een aantekening of boete wordt gegeven indien medewerker(s) een face shield dragen in plaats van een mondkapje. Dat de uitzondering gebaseerd is op het feit “dat er niet goed en/of veilig kan worden gewerkt in een slagerij met een mondkapje”. Krijg je een boete, dan kun je een bezwaarschrift indienen.

Mag ik het coronatoegangsbewijs van mijn medewerkers checken zodat zij geen mondkapje hoeven te dragen tijdens werk?

Nee, dat is niet mogelijk. De overheid heeft besloten dat een mondkapjesplicht geldt in winkels. Hieronder vallen slagerijen. Als werkgever mag je niet vragen naar het coronatoegangsbewijs van werknemers. Dit mag niet vanuit de AVG; dit wordt gezien als verwerking van een medisch gegeven. Daarnaast is de maatregel ‘coronatoegangsbewijs’ niet van toepassing op winkels.

Mag ik een klant weigeren die geen mondkapje wil dragen?

Ja, dat mag, de klant is namelijk verplicht een mondkapje te dragen in een winkel. Echter, als de klant verklaart dat hij of zij om medische redenen of medische beperkingen geen mondkapje kán dragen, dan hoeft het niet en mag je de klant toelaten. Het is aan te raden om om klanten en medewerkers in de winkel te informeren als je iemand binnen hebt die geen mondkapje kan dragen. 

Weet...

dat wij jouw vragen, opmerkingen, suggesties meenemen in ons overleg over de coronamaatregelen met MKB Nederland, collega-brancheorganisaties en de overheid.

Meer informatie