Veelgestelde vragen over handhaving mondkapjesplicht

Per 1 december is de mondkapjesplicht een feit. De afgelopen weken hebben wij hierover gecommuniceerd. Zo vind je in het speciale coronadossier een uitgebreide informatiepagina over mondkapjes. Deze pagina wordt (bijna) dagelijks bijgewerkt met het laatste nieuws. Afgelopen dagen hebben wij diverse vragen gehad over boetes en handhaving. Wij beantwoorden deze vragen in dit bericht. 

Moet ik klanten aanspreken op het niet dragen van een niet-medisch mondmasker?

Ja, spreek je klant aan. De klant krijgt een boete van 95 euro. In principe krijg jij als ondernemer geen boete. Door de politie/boa wordt gehandhaafd of de maatregelen (x aantal personen in de winkel, vloermarkeringen, desinfectie, afstand houden e.d.) worden nageleefd. Als zij van mening zijn dat het niet goed gaat, kan er handhavend worden opgetreden. In ernstige gevallen kan dit zelfs sluiting van de winkel betekenen.

Let op: het kan zijn dat een klant geen mondkapje draagt vanwege een chronische ziekte of beperking. Lees hier meer informatie

Moet ik als ondernemer de wet handhaven?

Als ondernemer heb jij een zogenoemde zorgplicht. Dat betekent dat jij ervoor moeten zorgen dat iedereen in jouw onderneming de wettelijke verplichtingen in acht kan nemen. Dat doen je door bijvoorbeeld duidelijke looprichtingen aan te geven, een deurbeleid te voeren, desinfecteermiddelen ter beschikking te stellen en mondkapjes voor het personeel. Wie dat na een aanwijzing van de burgemeester nog niet doet, riskeert een boete van maximaal 4.350 euro. De zorgplicht betekent niet, dat een ondernemer de mondkapjesplicht voor klanten moet handhaven.

Wie krijgt de boete als klanten geen mondkapje (willen) dragen?

De klant. Een ondernemer is niet verplicht de mondkapjesplicht voor klanten te handhaven. Wel kan jij de klant aanspreken op het niet dragen van een mondkapje. Als de klant niet onder een uitzondering valt, kan jij de klant vragen de zaak te verlaten. Doet die dat niet, dan kan de politie worden ingeschakeld. De klant kan een boete van 95 euro krijgen.

Meer informatie lees je hier

Bron: Rijksoverheid en MKB-Nederland/VNO-NCW

Download de raamposter

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.