Van wie mag ik wild aannemen en verwerken?
Het wildseizoen is in volle gang. Het is wel een vak apart! En de verwerking kent hygiënerisico’s. In paragraaf 15.2 van de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf staan de hygiëne-eisen beschreven. Wist jij dat ook slagers en poeliers zonder erkenning wild in huid en/of dieren mogen verwerken? In dit artikel gaan we in op de leveranciers van wild als je niet over wildbewerkingserkenning beschikt.
Vrij wild in huid en/of veren wordt alleen ontvangen of aangekocht direct van een jager. Dit wild mag alleen worden geaccepteerd als het wordt geleverd met een verklaring van een gekwalificeerd persoon (GP-verklaring). Ook valwild (dodelijk aangereden wild) mag worden geaccepteerd als er een GP-verklaring aanwezig is. Aanvullend moet er dan ook een ontheffingsverlening van de politie zijn. Als je niet over een wildbewerkingserkenning beschikt dan kan dit vlees alleen aan de consument worden geleverd, niet aan bijvoorbeeld horeca.
Wild met abnormaliteiten (afwijkingen) mag niet in ontvangst worden genomen. Dit wild, met de bijbehorende organen, kan eventueel via een erkende wildbewerkingsinrichting (WBI) aan de NVWA ter keuring worden aangeboden.
Vrij wild dat buiten Nederland is geschoten, mag alleen worden ontvangen door bedrijven als deze over een erkenning als Wildbewerkingsinrichting beschikken. Bovendien moet de tracering duidelijk zijn uit het bijgeleverde veterinair certificaat, of uit de GP-verklaring uit de betreffende lidstaat.
Vlees van wild, niet in huid en/of veren, uit een Wildbewerkingsinrichting kan altijd worden ingekocht en moet altijd een identificatiemerk bezitten of, op grote delen, een gezondheidsmerk bevatten.
Kijk voor de hygiënevoorwaarden voor de verwerking van wild in huid en/of veren in de Hygiënecode voor het Slagers en Poeliersbedrijf: paragraaf 15.2.
Hygienecode voor Slagers- en Poeliersbedrijf