Tips voor het verwerken van wild in huid en of veren

Het wildseizoen staat op het punt van beginnen. Wist je dat jij als slager ook wild mag bewerken en verkopen rechtstreeks aan de consument? De nieuwe hygiënecode helpt jou om dat op een hygiënische wijze te doen. Maar weet…..wild is een aparte discipline en vraagt veel aandacht voor hygiëne. Hierbij 7 tips om hygiënisch wild te verwerken.

  1. Neem wild af van een betrouwbare jager die je zekerheid geeft over herkomst.
  2. Wild is altijd voorzien van een Verklaring van een Gekwalificeerd Persoon (GP). Dit is verplicht en geeft je zekerheid over veilig wild.
  3. Verwerk wild bij sterke voorkeur in een aparte ruimte. Veren en haren zitten vol met stof, micro-organismen en parasieten. Reinig en desinfecteer vooraf en achteraf zorgvuldig de ruimte en gereedschappen, zeker als geen aparte werkruimte beschikbaar is.
  4. Als een gecombineerde koel- of vriescel wordt gebruikt, waar zowel vers vlees in wordt opgeslagen als wild in de huid en/of veren, dan kan dat alleen onder strikte hygiënische voorwaarden.
  5. Zorg dat wild vers wordt aangeleverd. Op warme dagen moet wild binnen 2,5 uur gekoeld worden.
  6. Beschik over kennis en vaardigheid over het verwerken van wild. SVO houdt regelmatig workshops en masterclasses over het verwerken, maar ook over het bereiden van wild. Koop wildvlees in, zolang de kennis en vaardigheid niet aanwezig is.
  7. Kijk op Slagerspassie naar het Magazine Wild voor meer inspiratie.