Tegenstrijdige berichten over TEK

Na de bekendmaking bleek al snel dat slagers niet worden geholpen met de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling; de feiten op een rij). Slagers voldoen al niet aan de eerste voorwaarde dat de energiekosten minstens 12,5% van de omzet bedragen, ondanks een verviervoudiging van de kosten in september.

Toch wordt in de berichtgeving vanuit de overheid benoemd dat deze tijdelijke regeling wél passend is voor energie intensieve mkb-bedrijven zoals slagers. Uit een brief van minister Adriaansens naar de kamer, gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, komt 26% van de slagers en zelfs 84% van de bakkers in aanmerking voor de regeling. Deze cijfers komen niet overeen met kengetallen die KNS in haar bezit heeft uit onafhankelijk onderzoek.

Daarom vervolgt KNS op basis van deze feiten de strijd zowel richting overheid als politiek. Het doel is natuurlijk dat de voorwaarden van de regeling ook passen voor de slagersbranche. Op 10 november is de energie een onderwerp van gesprek in de tweede kamer. Daarom is er ook intensief contact met kamerleden over energie bij slagers.

De huidige kostenstijgingen zijn enorm en niet een op een door te belasten aan consumenten. Hiermee komt het resultaat onder druk en daarmee de toekomstbestendigheid van de branche.