TEK-regeling; de feiten op een rij

Op vrijdag 14 oktober is het steunpakket voor energiekosten in het mkb bekend gemaakt. Voor slagers en poeliers is deze regeling niet toepasbaar vanwege de gestelde voorwaarden. KNS heeft vanaf de bekendmaking duidelijk gemaakt dat deze regeling niet voldoet voor de slagers, of bakkers en poeliers, ondanks dat zij specifiek genoemd worden bij de totstandkoming ervan.

Om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten moet een ondernemer voldoen aan een aantal eisen.
Belangrijk hierin zijn:
• Het mkb- bedrijf verbruikt jaarlijks tenminste 5000m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.
• Het betreft een energie-intensief mkb-bedrijf waarbij minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.

Hoe wordt het subsidiebedrag berekend?

De tegemoetkoming die een energie-intensieve mkb’er kan aanvragen bestaat uit 50% van de kostenstijging boven de zogenoemde drempelprijs. De tegemoetkoming wordt berekend over de kostenstijging van het gehele energieverbruik. De drempelprijs is nu vastgesteld op €1,19/m³ gas en €0,35/kWh elektriciteit. Er geldt een maximumvergoeding van €160.000.

Maximumprijscompensatie

Er wordt een maximumprijscompensatie van €1,00 per m3 gas en €0,30 per kWh gehanteerd, voor het geval prijzen door schaarste verder toenemen. Deze begrenzing treedt in werking wanneer de marktprijs voor gas hoger is dan €3,19/m³ en €0,95/kWh. Over prijsstijgingen boven de €3,19/m³ gas en €0,95/kWh elektriciteit vindt geen compensatie plaats van de kosten.

De volgende factoren bepalen samenvattend de hoogte van de vergoeding

• Er geldt een maximum vergoedingsbedrag per ondernemer van €160.000.
• Er geldt een vergoedingspercentage van 50% op het totaal van de energiekostenstijging boven de drempelprijs.
• Vanwege Europese staatssteunregels gaat het om een totaalbedrag per verbonden onderneming, niet per energiecontract of per locatie.
• Er wordt een maximumprijscompensatie van €1,00 per m3 gas en €0,30 per kWh gehanteerd.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat deze regeling uitvoeren. De regeling is (met terugwerkende kracht) van toepassing over het hele jaar 2023 en de laatste 2 maanden van 2022. Ondernemers kunnen naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar hun eerste aanvraag doen.

Periode tot inwerkingtreding TEK

Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf november 2022. Aangezien uitbetalingen pas verwacht worden in het tweede kwartaal van volgend jaar, wil het kabinet energie-intensieve mkb’ers in de tussentijd helpen. Daarom kijkt het kabinet naar maatregelen om de maanden tot openstelling van de regeling te overbruggen. Bedrijven met liquiditeitsproblemen kunnen een aanvraag voor belastinguitstel indienen bij de Belastingdienst voor maatwerk. Het beleid rondom uitstel van betaling van belasting van ondernemers is versoepeld per 1 oktober. Dit versoepelde beleid kan het energie-intensieve mkb ondersteunen in hun liquiditeit.

Bron: Rijksoverheid.nl