Slagerijen ontvangen NVWA in kader houdbaarheid

Eind juli bezocht een delegatie van NVWA op uitnodiging van KNS een tweetal slagerijen in Noord-Holland. Doel van het bezoek is om de uitdagingen van houdbaarheid in de slagerij in de praktijk te ervaren en te evalueren om tot een beter werkbare situatie te komen.

Coen van der Weijden en Charlotte Verbart, beiden microbiologen, en Herman Jansen, expert vanuit de divisie horeca en ambachtelijke productie van NVWA starten het bezoek bij Slagerij Jeroen de Vries in Alkmaar. Ondernemer Daan Ruijter was daar samen met KNS’ers Jacques Rijk en Marian Lemsom. Er werd gesproken over de ontwikkelingen in de ambachtelijke slagerij, de veranderingen in assortiment en de totstandkoming van de hygiënecode. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij houdbaarheid van vleeswaren en maaltijden, verschillen tussen voorverpakte en niet-voorverpakte producten en de knelpunten die worden ervaren.

Na een korte rondleiding vertrok het gezelschap naar Groot culinair, eveneens in Alkmaar. Het concept van deze slagerij heeft een grootRichard Groot NVWA.jpg voorverpakkingsaandeel. Tijdens de rondleiding door ondernemer Richard Groot zijn de verschillende productgroepen en houdbaarheid en de behoefte vanuit de branche verder besproken.

Het door KNS-ingezette onderzoek lijkt een bijdrage te kunnen leveren aan een beter werkbare situatie. Bij het bespreken van de diverse voorbeelden zijn er ook oplossingsrichtingen besproken die nu verder worden onderzocht. Mogelijk leidt dit tot meer praktische manier van werken voor het ambacht, waarbij voedselveiligheid van slagersproducten wordt geborgd.

 

Meer over het onderzoek naar houdbaarheid door KNS