Productontwikkeling bij Plant4Texture

In het project Plant4Texture, waar de WUR, SVO vakopleiding food in Rijswijk en KNS in samenwerken, wordt een plantaardige grondstoffen-gel ontwikkeld waarmee hybride slagersproducten worden gemaakt. Dat betekent dat je een slagersproduct kan maken dat uit 30% vlees en 70% voornamelijk plantaardige grondstof bestaat. In de eerste fase zijn hamburgers ontwikkeld. Recent is er met de plantaardige grondstoffen-gel geëxperimenteerd door Gertjan Verzijl en Marco de Konink in de worstmakerij van SVO Rijswijk. Tijdens dit praktijkonderzoek is ontdekt dat er een heel smakelijke hybride grillworst en rookworst gemaakt kan worden met de plantaardige grondstoffen-gel.

Plant4Textue zit nu in de fase dat de samenstelling van de plantaardige grondstoffen-gel redelijk vaststaat. Dit bestaat onder andere uit de erwteneiwit, olie, water en een bindmiddel. Het gebruikte bindmiddel bevat geen E-nummers. Het product kan goed tegen verhitting. Het gebruikte erwteneiwit is heel neutraal van smaak dus je kan zelf een mooie smaak creëren met kruiden en specerijen die past bij jouw hybride vleesproduct.

Met de geselecteerde plantaardige grondstoffen zijn geslaagde plantaardige basisproducten gemaakt die voor diverse hybride producten te gebruiken zijn in de slagerij. Het product voor de bereiding van hamburgers was al geslaagd, nu is het tijd voor verdere toepassing van dit plantaardig basisproduct in de worstmakerij. De recente test van de hybride rookworst en grillworst leverden een succesvol resultaat op.

Tot nu toe zijn de praktijkonderzoeken bij SVO Rijswijk uitgevoerd met varken, kip en rundvlees. Alle drie de vleessoorten leverden een ander, maar wel goed resultaat op. Uiteindelijk wil het project Plant4Texture kennis ontwikkelen en overdragen voor toepassing in de slagerij. Dat betekent dat de slager kan besluiten hoeveel plantaardige bestanddeel hij nodig heeft om tot een lekker, hybride slagersproduct te komen.

 

Meer over Plant 4 Texture