Plant4Texture: een ambachtelijk slagersproduct voor de consument die minder vlees wil eten

Speciaal voor de consument die minder vlees wil eten en waardering heeft voor de kwaliteit van de slager is Plant4Texture ontwikkeld. Plant4Texture is de basis voor producten die deels uit vlees, deels uit alternatieve eiwitten bestaan. Met dit ingrediënt maken slagers op eenvoudige wijze hybride producten zoals gehaktballen en barbecueworst, maar het leent zich ook uitstekend voor de worstmakerij. Vanaf nu is Plant4Texture tegen betaling exclusief beschikbaar voor leden van KNS en hier te bestellen.

Voor de flexitariër en de vleeseter

Consumenten geven aan minder vlees te willen eten, meer dan de helft noemt zich flexitariër. Met hybride producten kan een consument elke dag kwaliteitsproducten van de slager eten en toch minder vlees eten. Door het aanbieden van hybride producten komt de slager tegemoet aan deze behoefte. Met eigen en unieke ambachtelijke hybride producten onderscheidt de slager zich. Zo is Plant4Texture geschikt voor vleeseters en flexitariërs.

Basisproduct voor de slager: poeders en palen

Het product bestaat uit plantaardige en ei-eiwitten, daarom noemen wij Pant4Texture 'alternatieve eiwitten'. De grondstoffen van Plant4Texture zijn in twee vormen te bestellen: losse grondstoffen (poeders) of in een reeds voorbereide emulsie (in palen). Deze palen kunnen direct met vlees gemalen worden. De poeders zijn geschikt voor het maken van worstsoorten die nog gekookt moeten worden, zoals grillworst en rookworst.  Bij de grondstoffen worden twee basisrecepten (hamburger en grillworst) meegeleverd. Log in op 'Mijn KNS' om de recepten te bekijken. 

Verhouding en samenstelling

Bij de ontwikkeling van producten met P4T kun je werken met de volgende verhouding vlees en alternatieve eiwitten:

  • 30/70 %
  • 50/50 %
  • 70/30 %

Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van producten P4T is gewerkt met de verhouding 30% vlees en 70% alternatieve eiwitten. Maar uiteraard kan je de verhouding tussen vlees en de alternatieve eiwitten naar eigen voorkeur vaststellen.

Deze basis kan gemengd worden met:

  • rund;
  • varken;
  • kip.

Plant4Texture kan gebruikt worden in alle productgroepen van de slagerij; zowel voor vlugklaar producten als in de worstmakerij. Bij de levering van jouw bestelling ontvang je ook de recepten van hybride hamburger en grillworst.

Slagers kunnen nu verder gaan met de doorontwikkeling van receptuur om een nog betere structuur en smaak te creëren. De KNS nodigt je van harte uit om je ervaringen en recepten met ons te delen. Van elkaar kunnen we leren.

De voordelen van een hybride product in het assortiment van de slagerij

• Het is te maken met apparatuur waarover de meeste slagers beschikken.
• Het kan ambachtelijk worden gemaakt door de eigen aangebrachte smaak en gecreëerde textuur.
• Het product speelt in op de behoefte van een grote groep consumenten; de flexitariërs.
• Het past in een verantwoord voedingspatroon, het bestaat voornamelijk uit eiwitten.
• Het levert een bijdrage aan duurzaamheid, deze grondstof bespaart ongeveer 70% aan uitstoot van broeikasgassen.
• Het is een onderscheidend product ten opzichte van andere aanbieders.

Etikettering

Er zijn geen specifieke eisen voor etikettering van hybride producten als deze voorverpakt worden aangeboden. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het geen volvlees product is, als de klant dat kan verwachten op basis van vorm, kleur of naam. Ei is een verplicht te benoemen allergeen.

Duurzaamheid

In het Plant4Texture project zijn hybride slagersproducten ontwikkeld om de hoeveelheid geconsumeerd vlees, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen met 75% kan worden verminderd wanneer een hybride product met slechts 30% varkensvlees wordt bereid. Bij het gebruik van rundvlees kan een uitstoot vermindering van 70% bereikt worden.
 
Met deze verminderde hoeveelheden vlees (~ 30% vlees in het eindproduct) is de uitstoot van broeikasgassen van hybride producten vergelijkbaar met bestaande vegetarische (niet-veganistische) producten. Deze resultaten kunnen nog lager zijn als er meer producten in één batch geproduceerd worden (relatief minder productverlies). Het overwegen van een andere vleessoort zoals kip (met een lagere milieubelasting), kan de totale uitstoot verder verminderen. Daarom kunnen hybride slagersproducten die in het onderzoeksproject Plant4Texture worden gemaakt, concurrerend zijn met vegetarische (niet-veganistische) producten op het gebied van
klimaatverandering en duurzaamheid.

Peiling onder consumenten

Uit een peiling onder klanten van de slager blijkt dat ruim 40% vanuit het duurzaamheidsaspect een vleesproduct in hun maaltijd wil vervangen door een hybride vleesproduct. Het moet wel lekker zijn en bijdragen aan de gezondheid. Suggesties voor productnamen: ampervlees, mindervlees, hybal, slimme bal of bijnaburger.

Ontstaan

Plant4Texture is ontwikkeld in een samenwerking van KNS, SVO vakopleiding food en Wageningen University & Research. Na vier jaar onderzoek is een product gerealiseerd waarmee ambachtelijke slagers een hybride product kunnen ontwikkelen. P4T is exclusief voor leden van KNS verkrijgbaar. 

Meer info of vragen?

Heb jij vragen over Plant4Texture of wil je jouw ervaring met Plant4Texturen delen? Neem dan contact op met KNS j.rijk@knsnet.nl.

Bestel hier Plant4Texture

Eerder gepubliceerd