Plant4Texture: voor de consument die minder vlees wil eten

Speciaal voor de consument die minder vlees, duurzaam, maar nog steeds een gezond product wil eten is Plant4Texture ontwikkeld.

Plant4Texture is de basis voor producten die deels uit vlees, deels uit alternatieve eiwitten bestaan. Met dit ingrediënt kan op eenvoudige wijze vlugklaarproducten zoals gehaktballen en hamburgers worden gemaakt, maar het leent zich ook uitstekend voor de worstmakerij.

Plant4Texture is vanaf nu voor iedereen beschikbaar en hier te bestellen. KNS-leden genieten vooralsnog van een ledenvoordeel van 20% bij de aankoop.

Voor de flexitariër en de vleeseter

Consumenten geven aan minder vlees te willen eten; meer dan de helft noemt zich flexitariër. Plant4Texturer helpt de consument die elke dag kwaliteit, maar ook minder wil vlees eten. Door het aanbieden van producten met Plant4Texture kom je tegemoet aan deze behoefte. Met eigen en unieke (hybride) producten ben jij onderscheidend. Zo is Plant4Texture geschikt voor vleeseters en flexitariërs.

Basisproduct: poeders en palen

Het product bestaat uit plantaardige en ei-eiwitten, daarom noemen wij Pant4Texture 'alternatieve eiwitten'. De grondstoffen van Plant4Texture zijn in twee vormen te bestellen: losse grondstoffen (poeders) of in een reeds voorbereide emulsie (in palen). Deze palen kunnen direct met vlees gemalen worden. De poeders zijn geschikt voor het maken van worstsoorten die nog gekookt moeten worden, zoals grillworst en rookworst.  

Bij de grondstoffen worden twee basisrecepten (hamburger en grillworst) meegeleverd. Log in op 'Mijn KNS' om de recepten te bekijken. 

Verhouding en samenstelling

Bij de ontwikkeling van producten met P4T kun je werken met de volgende verhouding vlees en alternatieve eiwitten:

  • 30/70 %
  • 50/50 %
  • 70/30 %

Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van producten P4T is gewerkt met de verhouding 30% vlees en 70% alternatieve eiwitten. Maar uiteraard kan je de verhouding tussen vlees en de alternatieve eiwitten naar eigen voorkeur vaststellen.

Deze basis kan gemengd worden met:

  • rund;
  • varken;
  • kip.

Plant4Texture kan gebruikt worden in alle productgroepen; zowel voor vlugklaar producten als in de worstmakerij. Bij de levering van jouw bestelling ontvang je ook de recepten van hybride hamburger en grillworst.

Productontwikkelaars kunnen nu verder gaan met de doorontwikkeling van receptuur om een nog betere structuur en smaak te creëren. KNS nodigt je van harte uit om je ervaringen en recepten met ons te delen. 

De voordelen van een product met Plant4Texture in het assortiment 

• Het spreekt consumenten aan die minder vlees willen eten.
• Het is een kans om nieuwe markten aan te spreken.
• Jij kan een eigen smaak en textuur aan het product geven. 
• Het product speelt in op de behoefte van een grote groep consumenten; de flexitariërs.
• Het past in een verantwoord voedingspatroon, het bestaat voornamelijk uit eiwitten.
• Het levert een bijdrage aan duurzaamheid, deze grondstof bespaart ongeveer 70% aan uitstoot van broeikasgassen.
• Het is te maken met apparatuur waarover de meeste bedrijven beschikken.
• Het is een onderscheidend product ten opzichte van andere aanbieders.

Etikettering

Er zijn geen specifieke eisen voor etikettering van hybride producten als deze voorverpakt worden aangeboden. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het geen volvlees product is, als de klant dat kan verwachten op basis van vorm, kleur of naam. Ei is een verplicht te benoemen allergeen.

Houdbaarheid

Na het mengen van Plant4Texture, ongeacht of je met de emulsie of de poeder werkt, met vlees heeft het hybride product dezelfde houdbaarheid als het vol-vlees product. Het product moet wel dezelfde bereidingsstappen ondergaan als een volvlees product. Voorbeeld: voor het maken van vleeswaar raden we aan de poeder van Plant4Texture te gebruiken; deze gaar je af samen met de vleesfarce. Daarna geldt dezelfde houdbaarheid als voor grillworst. 

Duurzaamheid

In het Plant4Texture project zijn hybride slagersproducten ontwikkeld om de hoeveelheid geconsumeerd vlees, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen met 75% kan worden verminderd wanneer een hybride product met slechts 30% varkensvlees wordt bereid. Bij het gebruik van rundvlees kan een uitstoot vermindering van 70% bereikt worden.
 
Met deze verminderde hoeveelheden vlees (~ 30% vlees in het eindproduct) is de uitstoot van broeikasgassen van hybride producten vergelijkbaar met bestaande vegetarische (niet-veganistische) producten. Deze resultaten kunnen nog lager zijn als er meer producten in één batch geproduceerd worden (relatief minder productverlies). Het overwegen van een andere vleessoort zoals kip (met een lagere milieubelasting), kan de totale uitstoot verder verminderen. Daarom kunnen hybride producten die met Plant4Texture worden gemaakt, concurrerend zijn met vegetarische (niet-veganistische) producten op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid.

Peiling onder consumenten

Uit een peiling onder klanten van de slager blijkt dat ruim 40% vanuit het duurzaamheidsaspect een vleesproduct in hun maaltijd wil vervangen door een hybride vleesproduct. Het moet wel lekker zijn en bijdragen aan de gezondheid. Suggesties voor productnamen: ampervlees, mindervlees, hybal, slimme bal of bijnaburger.

Ontstaan

Plant4Texture is ontwikkeld in een samenwerking van KNS, SVO vakopleiding food en Wageningen University & Research. Na vier jaar onderzoek is een product gerealiseerd waarmee ambachtelijke slagers een hybride product kunnen ontwikkelen. P4T is per januari 2024 beschikbaar voor geïnteresseerden. Leden van KNS ontvangen vooralsnog wel een korting bij aankoop.

Meer info of vragen?

Heb jij vragen over Plant4Texture of wil je jouw ervaring met Plant4Texturen delen? Neem dan contact op met KNS j.rijk@knsnet.nl.

Bestel hier Plant4Texture

Eerder gepubliceerd