Nieuwe coronamaatregelen van kracht

Tijdens de persconferentie van 2 november heeft de overheid coronamaatregelen bekend gemaakt. Zaterdag 6 november gaan deze maatregelen in. Wat betekent dit voor jou en jouw team?

Hou de basisregels in acht

Het is van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen:

  • Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent.
  • Ben je positief getest, dan heb je corona. Blijf thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn. 
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 
  • Geef andere mensen geen hand. 
  • Was vaak en goed de handen.
  • Hoest en nies in de elleboog.
  • Zorg voor frisse lucht.

Mondkapjes in de winkel

Vanaf zaterdag 6 november dragen jij en je team weer mondkapjes, net als jouw klanten. De mondkapjesplicht geldt voor het openbaar vervoer maar publieke ruimten zoals winkels. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen boven de 13 jaar en gaat in op zaterdag 6 november. Lees verder over de mondkapjes en face shields.

Heb je een lunchroom?

In de lunchroom of restaurantgedeelte dienen klanten een coronatoegangsbewijs te tonen. Dat geldt zowel binnen als buiten. Lees verder

Geen coronatoegangsbewijs voor winkels!

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft veiligheid in onze branche de hoogste prioriteit. Nu de besmettingen weer oplopen en de kabinet de maatregelen weer aanscherpt, werkt onze branche hieraan mee. Niet van harte wordt het mondkapje weer opgezet vanaf zaterdag. KNS ziet niets in het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs in onze branche en in de detailhandel in het algemeen. Het coronatoegangsbewijs is bedoeld voor plekken waar je een kwartier of langer binnen 1,5 meter afstand van andere mensen bent. Het leidt tot discussies aan de deur en het is onwerkbaar voor mkb-ondernemers. Gemiddeld is een klant korter dan een kwartier in de winkel. Voor het checken van het coronatoegangsbewijs dienen werknemers vrij gemaakt worden. Dat is met de arbeidskrapte in onze branche niet mogelijk. 

Voorafgaand aan de persconferentie van 2 november waren er geluiden in de media dat controle van het coronatoegangsbewijs ook eventueel zou kunnen gaan gelden voor niet-essentiële winkels, op lokaal niveau en afhankelijk van de besmettingsgraad. Vanaf het begin van de coronacrisis behoren slagers tot de essentiële winkels en daarmee is dit voorlopig niet aan de orde voor slagers. In onze lobby hebben wij ook duidelijk gemaakt dat dit niet werkbaar is in onze branche.

Samen met collega-brancheorganisaties zetten wij ons nu in voor:

  • duidelijke regels
  • dat jij een veilige winkel en werkomgeving kunt bieden aan je medewerkers en klanten
  • dat je als geen rol als controleur of handhaver hoeft te vervullen. Dit betekent dus geen verplichting van coronatoegangsbewijzen in winkels, voor zowel klanten als personeel.