KNS komt op voor de slager

KNS komt op voor slagersbelangen, voor de individuele slager maar ook voor de hele branche. Een aantal ontwikkelingen en lobbytrajecten van de afgelopen periode. #hartvoorslagers

Fusie met de poeliers

Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van KNS en de Poeliersbond stemden de leden unaniem in met het fusievoorstel tussen beide verenigingen. Dit is een belangrijke stap in de beoogde fusie.

Onderzoek naar verlenging houdbaarheid

In het onderzoek naar houdbaarheid van zelfbereide producten ligt de aandacht op de productgroep ‘droge worstsoorten’ en ‘salades’. Doel is om met modellering en eventueel challenge-testen de houdbaarheid te onderbouwen.

Procedure Napasteuriseren

De procedure Napasteuriseren is beschikbaar gesteld aan slagers en poeliers via Mijn KNS. Deze procedure is een aanvulling op de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf en dient om de houdbaarheid van soepen en sauzen en andere producten die goed na-verhit kunnen worden te verlengen. Ondertussen liggen er een aantal suggesties bij de NVWA die slagers helpen rond houdbaarheid.

Voorzitter Van Essen doet oproep aan Kamercommissie EZ

Op donderdag 12 september was een delegatie van KNS in de Tweede Kamer bij de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. KNS-voorzitter Koos van Essen hield een helder betoog over de uitdagingen van de arbeidsmarkt. "Werken loont voor geen meter". Hiermee riep hij de aanwezige Kamerleden op nu echt in te zetten op een oplossing voor het probleem dat meer werken moet leiden tot meer nettoloon.

Prinsjesdag

Op uitnodiging van MKB-Nederland was Marian Lemsom aanwezig bij Prinsjesdag. Naast het volgen van de troonrede en een analyse van het hoofdlijnenakkoord was een borrel met onder meer ministers en Kamerleden onderdeel van het programma.

Naar aanleiding van Prinsjesdag was Koos van Essen te gast bij MKB-voorzitter Jacco Vonhof in de podcast DitIsOndernemen waarin de actualiteiten zijn besproken.

Enquête onder leden

KNS zette twee enquêtes uit onder leden.
• Ledentevredenheidsonderzoek. Hierin meten wij jouw tevredenheid en wensen ten aanzien van onze dienstverlening. De resultaten worden dit najaar verder geanalyseerd.
• Prinsjesdag peiling van MKB-Nederland. Dankzij deze enquête kan MKB-Nederland haar peilers en beleid scherpstellen voor mkb-ondernemers in reactie op de kabinetsplannen. Uit de peiling kwam naar voren dat het nieuwe kabinet moet nog bewijzen dat het zo ondernemersvriendelijk is als het zelf zegt.

Verspillingsvrije Week

Om aandacht te geven aan de verspillingsvrije week gaf KNS tips over het tegengaan van verspilling en maakte zichtbaar dat de slager verspilling tegengaat in zijn dagelijkse werkwijze. De post werd meer dan 8.000 keer bekeken op sociale media. Een goed voorbeeld van duurzaamheid.

In gesprek met jou

Het KNS-team is volgende week aanwezig met een beursstand op de Vakbeurs Foodspecialiteiten, om in gesprek te gaan met leden. Met een speciale beursactie kunnen leden leuke prijzen winnen. Traditiegetrouw staan de prijsuitreikingen van de Lekkerste Bal Gehakt en de Slavakto-vakwedstrijden ook op het beursprogramma.

Nederland Vleesland

Het collectief Nederland Vleesland vertelt het eerlijke verhaal over vlees en vleesproductie. Om haar stem te laten horen in de publieke opinie zijn een aantal stukken naar media gestuurd.

• Eerder dit jaar schreven diverse voorzitters een brief naar de Telegraaf met de oproep om veehouders ‘menswaardig te behandelen.’
• In augustus schreef dit initiatief ook Hogeschool Saxion aan, met de vraag om ‘echte duurzame keuzes’ te maken, in reactie op hun besluit het kantine-aanbod vegetarisch te maken.
• De Telegraaf heeft eind september een opinie gepubliceerd van Nederland Vleesland over de greenwashing van Schiphol, die met hun vleesban een CO2-probleem verdoezelt.

De Week van ons Eten

Nederland Vleesland is partner van de Week van ons Eten, dat plaatsvindt op 3 en 4 oktober in Bolsward. Nederland Vleesland is aanwezig op de consumentenmarkt en er komt een proeverij van ambachtelijke worst van slagerij Anema.

Op 4 oktober geeft Laurens Hoedemaker samen met slager Josja Haagsma tijdens het Frisian Foodture-congres een presentatie over de Nederlandse vleesproducenten.

Zelfslachtende slagers

Met het Ministerie van LVVN is gesproken over het project voor het behoud van zelfslachtende slagers. De minister heeft de tweede kamer geïnformeerd over dit project in een brief. Daarnaast vinden er gesprekken plaats over demping van de slachttarieven in 2025.