Aanvulling hygiënecode: nieuwe procedure 'Napasteuriseren' beschikbaar

Leden vinden per heden op ‘Mijn KNS’ twee aanvullingen op de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Deze bieden de slager en poelier meer ruimte om de houdbaarheid van producten te verlengen.

• Procedure Napasteuriseren (langere houdbaarheid)
• Houdbaarheid van industrieel geproduceerde levensmiddelen

Beide aanvullingen zijn in combinatie met de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021 te gebruiken, dus niet los. De Procedure Napasteuriseren (langere houdbaarheid) is per direct van toepassing.

Procedure Napasteuriseren (langere houdbaarheid)

De procedure is een aanvulling op de napasteurisatie die in de code beschreven is en een houdbaarheid van 2 weken bij 3 °C oplevert. De nieuwe procedure levert een langere houdbaarheid op.

Er zijn producten en processen bij slagers en poeliers die het mogelijk maken producten een langere houdbaarheid te geven, mits de nieuwe procedure Napasteuriseren (langere houdbaarheid) gevolgd wordt. Voorbeelden zijn soepen, sauzen, balletjes in jus en puree die in een potdichte verpakking worden nagepasteuriseerd in een combisteamer of kookketel. De procedure kan gebruikt worden bij die producten die niet achteruitgaan in kwaliteit bij een (extra) hittebehandeling.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen napasteurisatie en hoog-pasteurisatie wat effect heeft op de benodigde bewaartemperatuur. De producten kunnen negen maanden in de koeling(!) bewaard worden. Van belang is dat de procedure nauwgezet gevolgd wordt. Het jaarlijks valideren (en registreren) van instellingen van de combisteamer/kookketel is een belangrijk onderdeel om er zeker van te zijn dat je de juiste warmte-intensiteit op het product overbrengt.

Houdbaarheid van industrieel geproduceerde levensmiddelen

De procedure ‘houdbaarheid van industrieel geproduceerde levensmiddelen’ is in voorjaar 2023 gelanceerd in de branche. Industriële producten in grootverpakking, zoals salades, hebben vaak een langere houdbaarheid. Onder voorwaarden mag deze houdbaarheidsdatum op de consumentenverpakking worden overgenomen, wanneer deze geportioneerd/uitgeschept worden.

KNS-leden treffen deze aanvulling aan op ‘Mijn KNS'. Leden van de Poeliersbond zenden een mail (met bedrijfsnaam en plaats) naar info@poeliersbond met het verzoek om de aanvulling per mail te ontvangen.

Ledendocumenten op MIJN KNS van de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf

Meer informatie over de hygiënecode