Ik verzorg een barbecue. Moet ik dan controleren op het coronatoegangsbewijs?

Dit is een vraag die deze week werd gesteld aan het secretariaat van KNS. Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel. Vanaf 25 september geldt op veel plekken het verplichte coronatoegangsbewijs. Maar niet overal. Maar wanneer dan wel?

Allereerst de regels. Je dient het coronatoegangsbewijs op de volgende plekken laten zien:

  • horeca binnen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
  • casino’s;
  • evenementen, zoals festivals, feesten en optredens;
  • zakelijke evenementen, zoals een congres;
  • publiek bij een professionele sportwedstrijd;
  • bij culturele plekken zoals bioscoop, theater en concertzalen.

Een coronabewijs is verplicht vanaf 13 jaar. Vanaf 14 jaar geldt het laten zien van een coronatoegangsbewijs en een geldig ID-bewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs).

Er zijn uitzonderingen, deze lees je hier 

Kijk per keer of een toegangsbewijs moet worden gevraagd en vervolgens of er sprake is van een uitzondering. Een belangrijke uitzondering is als het buiten is, echter moet wel weer het coronatoegangswijs getoond worden als iemand binnen naar de wc wil of moet afrekenen. Een oplossing is wellicht het gebruiken van buitentoiletten.

Bij mensen thuis

Verzorg je een barbecue of catering bij mensen thuis dan hoef je geen coronatoegangsbewijs te controleren. Sinds 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer nodig. Maar het is nog wel verstandig om elkaar de ruimte te geven.

Bij horeca

Word je gevraagd door een horecabedrijf om bij hen een barbecue (of catering) te verzorgen? Horeca dient het coronatoegangsbewijs van gasten te controleren die binnen zitten. Zitten de gasten buiten op het terras dan is het niet nodig, tenzij men gebruik maakt van het toilet. Leg goed vast met de opdrachtgever dat hij verantwoordelijk is voor de controle.

Bij een bedrijf

Je mag een bedrijfsbarbecue verzorgen op het terrein van een bedrijf. Dit gebeurt buiten en daarnaast  binnen de sfeer van het bedrijf. Je hoeft dan geen coronatoegangsbewijs te controleren.

Verzorg je een lunch in het bedrijfsrestaurant? Ook al is dit binnen; je hoeft geen coronatoegangsbewijs te controleren want het valt binnen de sfeer van het bedrijf.

Let op: zijn er externe gasten van het bedrijf uitgenodigd, dan geldt het checken van het coronatoegangsbewijs wel. Bespreek dit met je opdrachtgever.

Huwelijksfeest en -receptie

Voor huwelijksfeesten en -recepties gelden de coronaregels voor evenementen. Voor een feest of receptie in bijvoorbeeld een restaurant, zaal of op het terras gelden de coronaregels voor de horeca.

TIP

Mocht je twijfelen of er niet uitkomen, kan je ook altijd contact opnemen met de lokale BOA, maar bespreek het ook met je opdrachtgever en spreek ook schriftelijk af dat alles voor zijn/haar risico is.

*dit bericht is eerder vandaag gepubliceerd in de KNS-app*