Geen compensatie loondoorbetalingsverplichting quarantaineverzuim

Om verspreiding van het virus te voorkomen is quarantaine bij milde klachten verplicht. Dit brengt echter voor ondernemers waar thuiswerken geen optie is, zoals in de slagerij, hoge kosten met zich mee. Dat dit probleem groot is, bleek wel uit de enquete die onlangs onder KNS-leden is gehouden. Samen met MKB-Nederland heeft de KNS daarom loondoorbetalingsverplichting bij quarantaineverzuim onder de aandacht gebracht. Doel is een compensatieregeling te krijgen om zo de derving in loonkosten voor ondernemers te beperken. Inmiddels is duidelijk geworden dat het kabinet van mening is dat een dergelijke regeling niet uitvoerbaar is. 

Reden: het is niet te controleren of iemand verzuimt wegens ziekte of corona(verdenking) en thuisquarantaine. Het schrappen van Het schrappen van de WW-premie voor tijdelijke krachten wordt deels gezien een alternatieve tegemoetkoming. Hierop wordt door MKB-Nederland in de lobby nog op ingezet.

MKB-voorzitter Jacco Vonhof maakt al langer, namens alle aangesloten branches waaronder de KNS, een punt van de kosten van preventieve thuisquarantaine, die op bordje van ondernemers terechtkomen. Jacco Vonhof zegt het volgende in De Telegraaf hierover: “Ik snap dat het kabinet wil dat mensen om allerlei redenen uit voorzorg tien dagen thuisblijven, maar voor ondernemers die het al zo zwaar hebben, is dat haast niet te doen. Ze moeten het loon doorbetalen, terwijl deze mensen feitelijk niet ziek zijn, én vervanging inhuren omdat ze anders met hun bezetting in de problemen komen. En als ze voor die vervanging dan ook nog eens een hogere WW-premie moeten betalen, dan worden ze 'dubbel gepakt.”

Op grond van de WAB moeten werkgevers voor flexkrachten een hogere WW-premie betalen dan voor vast personeel. Op die manier wil het kabinet hen stimuleren vaste mensen aan te nemen. Het schrappen van de WW-premie voor tijdelijke krachten is deels een alternatieve tegemoetkoming. Hopelijk wordt dit door het kabinet overgenomen. Wij houden je op de hoogte.

Lees eerder bericht