Koelinstallaties: welke opties zijn er?

De redactie van de Energiespecial heeft een leverancier gevraagd om advies uit te brengen. Emondt Koeltechniek vertelt er meer over.

Emondt Koeltechniek en Emondt KMI Fresh Food Interiors hebben de feiten en fabels op een rijtje gezet over energieverbruik van koeltechnische installaties in een slagerij. Wij hebben gekeken naar het verbruik maar ook praktische verduurzamingtips voor de gemiddelde slagerij. De energierekening van een slagerij bestaat uit een mix van verbruik door koeltechnische installaties, verlichting en verwerkingsapparatuur. Als koeltechnisch specialist focussen wij ons op de koeltechnische installaties zoals de toonbank en koel- en vriescellen. 

Met de huidige energieprijzen zijn wij continue bezig met energiebesparing bij het ontwerpen van nieuwe installaties. Ook helpen wij onze klanten om het verbruik te verminderen. Bij het bepalen van de meest energiezuinige koelinstallatie, zijn verschillende koelinstallaties naast elkaar gezet.

Energiekosten van jouw koelinstallatie

Ten eerste zijn voor een slager zowel de aanschafprijs als de maandelijkse lasten van belang. Hebben al jouw koeltoonbanken, koel- en vriescellen een eigen installatie? Dan spreken we over decentrale installaties. Een decentrale/stekkerklare installatie heeft een lagere aanschafwaarde dan een centrale duurzame koelinstallatie of ZEAS, maar een duurzame installatie gebruikt vele malen minder energie. Juist dit is op dit moment erg actueel.

CO2 installaties worden veelal gezien als de toekomst. Klopt dit?

In de toekomst worden CO2 en ander natuurlijke koudemiddelen zeker belangrijk. Naast energiebesparing moet je als slager ook rekening houden met de wetgeving rondom de uitfasering van synthetische koudemiddelen. Installaties groter dan 40kW mogen al niet meer geïnstalleerd worden met synthetisch koudemiddel De koelinstallatie bij de meeste slagers is echter niet groter zijn dan 40Kw. Vanaf 2030 mogen ook kleinere installaties niet meer worden geleverd met synthetische koudemiddelen. De investering voor een koelinstallatie met natuurlijk koudemiddel zoals CO2 valt stukken hoger uit op dit moment, mede omdat er ook verplicht een detectiesysteem moet worden geïnstalleerd. Dit maakt ook de installatie relatief duur in onderhoud.

Over het algemeen is een CO2-installatie energiezuiniger dan een centrale installatie met een synthetisch koudemiddel. Maar er zijn ook zeer energiezuinige centrale koelinstallaties verkrijgbaar, werkend met een synthetisch koudemiddel, zoals een ZEAS-unit. De ZEAS-unit werkt minstens net zo efficiënt als een CO2-installatie. Bij lage omgevingstemperaturen werkt de CO2-installatie iets efficiënter. Bij hogere omgevingstemperaturen is de ZEAS-unit efficiënter. Hier ligt het gemiddelde energieverbruik tussen beide typen nagenoeg gelijk, echter de energiebesparing maakt een deel van deze investering goed.

Wat is op dit moment de beste keuze voor de meeste slagers?

Op dit moment is een energiezuinige centrale koelinstallatie met een synthetisch koudemiddel met een laag GWP qua aanschafprijs de aantrekkelijkste keuze voor de meeste slagers. Neem je als voorbeeld de ZEAS-unit, dan is ook het energieverbruik vergelijkbaar met een CO2-installatie, maar ligt het investeringsbedrag aanzienlijk lager. Hiermee kan je 25 tot 30 % energie besparen als je het vergelijkt met de conventionele koelinstallaties werkend met een synthetisch koudemiddel. Tot 2030 is het nog mogelijk om gebruik te maken van deze manier van energie besparen in de slagerij, tegen een aantrekkelijk investeringsbedrag.

Slager Timo Laurijssen over koelen met CO2

In 2020 heeft slager Timo een nieuwe slagerij in Alphen gebouwd. Dat de nieuwe winkel duurzaam en energiezuinig moest worden, stond bij hem als een paal boven water. “Het is een flinke investering geweest, maar ik ben trots op wat er nu staat”, vertelt Timo.

Voor de verbouwing kwam hij voor keuzes te staan zoals welke type koelinstallaties hij moest nemen. Na veel wikken en wegen heeft hij besloten om voor een CO2-installatie te gaan van Lemcool. CO2 is een natuurlijk koudemiddel, een industrieel restproduct dat een stuk ecologischer is dan de reguliere koudemiddelen. Timo vertelt verder: “De installatie heeft nog een bijkomend voordeel. Doordat de installatie onder hoge druk en temperaturen werkt, is deze efficiënter. De installatie verbruikt zo’n tien procent minder energie. Bovendien is het mogelijk om aan warmterecuperatie te doen.” Een nadeel van de installatie is wel dat het veel plek in beslag neemt in de technische ruimte. Die moet ook van de nodige alarmsystemen en afzuigsystemen voorzien zijn, mocht er een lek komen.

Voor de CO2-installatie kwam Timo in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Die extra financiële middelen trokken hem over de streep.
Hij is blij met zijn nieuwe winkel en de keuzes die hij gemaakt heeft. Ook zijn klanten neemt hij mee in wat hij gedaan heeft. Timo vindt het belangrijk dat je duurzaam bezig bent, niet alleen met je producten, maar ook in je ondernemerschap. Dat je hele bedrijfsvoering van a tot z duurzaam is.

Meer over Energie