KNS legt eindvoorstel cao neer

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde sector of branche wordt afgesloten. Een cao geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat individuele werkgevers en werknemers niet onderling over elke arbeidsvoorwaarde afspraken hoeven te maken. Hierdoor voorkom je meningsverschillen en dat geeft rust binnen het bedrijf en de bedrijfstak als geheel. Verder is bij een cao geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden. In een cao kunnen daarnaast zaken geregeld worden die afwijken ten opzichte van de wettelijke bepalingen. Dit kan gunstig zijn voor de branche. Op dit moment zijn de cao-onderhandelingen gaande. Lees verder voor de stand van zaken.

Stand van zaken

Op 10 december 2019 heeft het laatste cao-overleg plaatsgevonden tussen de KNS en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Ondanks de constructieve gesprekken is er toen geen akkoord bereikt. De voorstellen van de KNS en de vakbonden lagen te ver uiteen en er was op dat moment aan werkgeverszijde geen ruimte meer om verder te onderhandelen. Er werd een nieuw overleg gepland in januari 2020.

De KNS heeft vervolgens een interne raadpleging gehouden om de ruimte tot verder onderhandelen te onderzoeken, om zo toch tot een akkoord en daarmee tot een nieuwe cao te komen. Na dit interne beraad is deze ruimte ontstaan om de vakbonden een nieuw voorstel, tevens een eindvoorstel te doen. 

Hieronder vind je een aantal belangrijke elementen uit het eindvoorstel:

  • een looptijd van één jaar, lopende van 1 januari tot en met 31 december 2020;
  • een loonsverhoging van 2,5% over het feitelijk brutoloon per 1 februari 2020;
  • een eenmalige uitkering van € 102,- bruto op fulltimebasis, te betalen in februari 2020;
  • het instellen van een werkgroep om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van het maken van afspraken over de aspecten uit het pensioenakkoord, die zien op het eerder stoppen met werken (pensioen) als sprake is van zwaar werk. Meer specifiek, de mogelijkheden tot het benutten van de fiscale ruimte die daarvoor door de overheid, per 1 januari 2021 wordt gecreëerd.

Gezien de ontwikkelingen in de branche in 2019 (omzetten onder druk, dalende marges door stijgende kosten, de inkoopprijzen en de maatschappelijke houding t.o.v. vlees) ziet de KNS dit als een reëel eindvoorstel. Een eindvoorstel is niet meer voor onderhandeling vatbaar. Dit betekent dat de vakbonden het eindvoorstel ter raadpleging voorleggen aan hun achterban en daarna zullen besluiten tot het afwijzen of accepteren daarvan.

De huidige Cao voor het Slagersbedrijf heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019. Daarmee is op dit moment de cao verlopen, maar blijft deze cao, op basis de zogenaamde nawerking, nog wel gelden.

Ga naar dossier over de cao