Het Schaffelaartje: "Samen dingen doen en het gedeelde enthousiasme maken me trots"
Het Schaffelaartje in Ede is een poelier, slager en kaaswinkel ineen. Op zichzelf al een bijzondere combinatie, maar wat de zaak écht uniek maakt, is dat het een familiebedrijf is waarin zes familieleden samenwerken.
Gijs Koolmees en zijn schoonzoon Niels van Kralingen zijn namens de familie het aanspreekpunt. Gijs is samen met zijn vrouw Jenneke eigenaar van de winkel. Hun dochters Teunette, Janneke en Josianne werken eveneens mee. Niels kwam erbij toen hij een relatie kreeg met Teunette. “Ik leerde het slagersvak bij een slager in Apeldoorn,” vertelt hij. “Toen ik bij de familie kwam, was het logisch dat ik instapte.”
Slagerij erbij
Het verhaal van Het Schaffelaartje begint in 1984, toen twee regionale groothandels een kleine keten van zeven winkels opzetten. In 1992 ging Jenneke in de winkel in Ede aan de slag. Vijf jaar later namen zij en Gijs de zaak over. “Toen was het een poelier en kaaswinkel,” blikt Gijs terug. “Ik had een middenstandsdiploma, wat de overname mogelijk maakte. In 2000 stopte de keurslager in het centrum. We braken de tussenmuur eruit, kregen een dubbel winkelpand en begonnen een slagerij.” Hoewel Jenneke een SVO-opleiding had gevolgd, miste Gijs zelf het vakmanschap. Twee stoppende slagers leerden hem het ambacht. Eén van hen, opa Roel, is inmiddels 84 maar helpt nog elke vrijdag met uitbenen en voorbereiden. “We hebben een fijn team, met twee vaste medewerkers en twaalf parttimers die geen familie zijn.”
Samenwerken als familie
Met zes familieleden in de zaak is goed samenwerken essentieel. “Onze dochters zijn niet tegelijk ingestroomd, en iedereen heeft zijn eigen sterke kanten,” zegt Gijs. “Ieder heeft een eigen afdeling. Teunette doet de administratie, bestellingen en helpt in de winkel. Janneke is verantwoordelijk voor het poelierswerk en Josianne voor de kaas.” Dat vraagt om heldere communicatie. “Wij zijn geen productiebedrijf, iedereen werkt voor ‘in de arena’. Dan moet je op elkaar kunnen bouwen,” zegt Gijs. Niels vult aan: “De winkel is de winkel, thuis is thuis. Als er iets speelt, spreken we dat direct uit. We zijn heel open naar elkaar. Niemand mag met een rotgevoel naar huis gaan.”
Drie in één: een succesformule
Het Schaffelaartje combineert drie specialiteiten onder één dak, en dat werkt. “Mensen komen één keer binnen en besteden meer,” zegt Gijs. Niels vult aan: “Ze gaan met één tas de deur uit, maar wél met producten uit drie afdelingen.” Naast particuliere klanten levert Het Schaffelaartje ook aan horeca en verzorgt het catering, bijvoorbeeld bij personeelsfeesten. Sinds 2008 is het aangesloten bij het marketingconcept De Zaak vol Smaak. Toch blijft de familie haar eigen keuzes maken. “Wij selecteren zelf onze leveranciers, voor kaas, gevogelte én vlees. Dat levert goede reacties op – en daar draait het om,” zegt Gijs.
Zo stapte de winkel recent over op rundvleesleverancier VIT’S uit Twente. “Zij beheersen de hele keten, van boer tot slager. Dat geeft vertrouwen richting de klant.” Rook- en grillworst en vleeswaren komen van Wouter van de Veen uit Ederveen. Specialiteiten als carpacciorolletjes, smikkeldijen en kippelingen worden in eigen huis bereid. “Dat zijn onze hardlopers,” aldus Gijs. “Ons motto is: topkwaliteit tegen een acceptabele prijs. Die lijn volgen we al 28 jaar. Zelfs in crisistijd hield dat ons overeind. Het familie-enthousiasme en het ambacht in de winkel maken het verschil.”
‘Veilig werken doe je voor jezelf, je medewerkers en je klanten.’
Veilig vakmanschap
Veilig werken is vanzelfsprekend, stellen Gijs en Niels. “We hebben geen eigen productie en nauwelijks machines,” zegt Gijs. “Onze ambachtelijke werkzaamheden gebeuren in de winkel, zichtbaar voor de klant. Alles voldoet aan de eisen, maar bovenal: veilig werken doe je voor jezelf, je medewerkers en je klanten.” De grootste risico’s zitten in het snijden en de warme apparatuur, zoals de drie grills. “We leren iedereen hoe je veilig snijdt. Voor brandwonden zijn speciale koelpleisters beschikbaar. En er is altijd iemand met een EHBO-diploma aanwezig.” Elke afdeling heeft bovendien eigen HACCP-regels. “Dat integreren was een uitdaging,” vertelt Gijs. “Teunette heeft dat opgepakt en samen met de NVWA uitgewerkt.”
Ambacht en advies
Nieuwe technologieën en automatisering spelen een bescheiden rol in de winkel. Niels: “Onze producten worden ambachtelijk aangeleverd. Wij zorgen dat de toonbank er top uitziet. En we geven advies: over herkomst, bereiding of bewaartips.” Gijs: “Uitbenen, karbonades hakken, kip snijden – dat doen we gewoon zelf, op het blok. Geen machines voor in de zaak.” Wel wordt binnenkort geïnvesteerd in een nieuw kassasysteem met etiketteeroptie. “Dat verhoogt de efficiëntie,” zegt Niels.
Alles in eigen hand
Een ander kenmerk van Het Schaffelaartje is dat de familie veel zelf doet. Zo werd de winkel eind vorig jaar gerestyled – grotendeels door de familie. “Dat scheelt de helft in kosten,” aldus Gijs. “Samen dingen doen en het gedeelde enthousiasme maken me trots.” Niels: “Klanten zien dat plezier ook. En dat werkt aanstekelijk.” Door de sterke familiebanden is personeelstekort zelden een probleem. “We zijn flexibel. Als Gijs op vakantie is, neem ik de winkel over – en andersom.”
Gijs besluit: “Soms kijk ik met een glimlach terug op de omzet van 1997. Als je dan ziet waar we nu staan: dat is een enorme stap. Mede dankzij de verbouwing blijft de omzet groeien. De toekomst ziet er goed uit. Onze visie – topkwaliteit tegen een redelijke prijs – gecombineerd met enthousiasme, dat is het geheim.”
Tips van Gijs en Niels
• Houd je aan de regelgeving. Dat voorkomt sores.
• Wees open en eerlijk naar je klant.
• Wees flexibel en lever maatwerk als de klant daarom vraagt.
• Lever altijd kwaliteit.