8 Tips voor een heerlijke en onbezorgde bbq-partij
Voor een onvergetelijke barbecue gaat de consument naar de slager. Want daar krijgt hij naast het beste vlees, advies over hygiëne en bereiding en natuurlijk een goede service. Alle tips op een rij.
1. De basis voor die heerlijke producten is een goede hygiëne in de slagerij door te werken met de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf. Wil jij jezelf en jouw medewerkers weer even op scherp krijgen? Doorloop de module Hygiënisch werken op www.slagerspassie.nl. Behaal zelf het certificaat, maar laat ook medewerkers het certificaat behalen.
2. Gaat de klant thuis BBQ’en met partner of gezin? Voorzie in porties gericht op 2, 4 of 6 personen, omdat dat de gangbare grootte van een thuisgezelschap is. Zo kan ook makkelijk opgeschaald worden naar meerdere porties.
3. In tijden van corona-maatregelen kan er wel met familie of vrienden worden gebarbecued. Hierbij moeten de aanwezigen die niet tot één huishouden behoren wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Word je gevraagd op de locatie aanwezig te zijn om te bbq te verzorgen, lees dan dit bericht voor aanvullende informatie: https://www.knsnet.nl/praktisch-a-z/corona/bbq-catering
4. Geef jouw klanten de bbq-bestelling mee in een koeltas met jouw bedrijfslogo erop. Service en naamsbekendheid in één!
5. Geef jouw klanten hygiëne-advies:
a. Zorg voor schone handen en was ze (ook tussendoor) met zeep.
b. Gebruik schone materialen en gebruik voor rauwe (vlees)producten andere tangen, grijpers en bestek dan voor gegaarde producten. Leg bereid vlees niet terug op het bord of in het bakje waar je het vers/rauw uit gehaald hebt, maar gebruik schone borden.
c. Bewaar alle producten (vlees, salades, sausjes) zo lang mogelijk in de koelkast alvorens ze in het zonnetje te zetten en te bereiden of te (laten) nuttigen.
d. Zorg voor een schoon rooster. Tips om het rooster makkelijk schoon te maken zijn: eerst de BBQ weer heet opstoken en dan met staalwol erover. Of je kunt het rooster ook een nacht laten weken in de Biotex.
6. Geef klanten bereidingstips:
e. Gebruik zones op je BBQ. Verdeel de kolen dus niet over de gehele BBQ. Zo heb je altijd een plek om de gare hamburgers neer te leggen.
f. Wacht met het gebruik van de BBQ tot de vlammen weg zijn.
g. Voorkom dat vlees zwart wordt door bij de barbecue te blijven en regelmatig te keren. Als het te hard gaat, gebruik dan de zijkanten van de BBQ waar het waarschijnlijk minder heet is dan in het midden.
h. Wordt het vlees toch (deels) zwart? Snijd dit weg! Hierin zitten PAK’s die kankerverwekkend zijn.
i. Leg niet te veel op de BBQ zodat je alles goed in de gaten kan houden.
j. Spiesen, burgers, worstjes en kip (en ander pluimveevlees) worden altijd door en door verhit.
k. Hele stukken (rund)vlees, die niet ingesneden zijn, hoeven niet door-en-door verhit te worden, maar kunnen medium en rare bereid worden. Het tempereren (op temperatuur laten komen) van het vlees buiten de koelkast vindt gecontroleerd plaats. Niet te lang en zeker niet in de warmte (in huis bijvoorkeur bij 18 Graden Celsius. Het vlees houdt met tempereren beter zijn smaak zorgt voor een mooie en geleidelijke overgang van rauw naar doorbakken.
l. Gebruik geen vork, maar een vleestang zodat die heerlijke sappen niet verloren gaan.
7. Adviseer klanten rekening te houden met het type vlees. Rund, varken, kip of vis hebben een verschillende bereidingstijd, afhankelijk van type product en de grootte van het stuk.
8. Geef tips over de techniek van barbecue. Bijvoorbeeld over het rooster. In het geval van een houtskoolbarbecue moet het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen hangen. Het rooster kan het beste ingevet zijn met een beetje olie.
Bron: KNS, Vlees.nl, Voedingscentrum.nl