Wat kun je als werkgever doen aan frequent verzuim?
De gemiddelde werknemer is 1 keer per jaar ziek. Sommige werknemers verzuimen echter veel vaker. We spreken van frequent verzuim wanneer een werknemer vaker dan drie keer per twaalf maanden ziek is. SAS ZorgPortaal heeft een signalerende functie bij frequent verzuim.
Het is daarom belangrijk om elke melding door te geven aan SAS ZorgPortaal, ook als de werknemer maar een dagje ziek is. Als de casemanager namelijk niet weet dat iemand regelmatig verzuimt, kan er ook niet op gestuurd worden. De casemanager signaleert frequent verzuim, bespreekt dit met de werknemer, geeft (leefstijl)adviezen en wijst de werkgever op het voeren van een frequent verzuimgesprek.
Er kan een medische oorzaak zijn voor het frequente verzuim. Een medische oorzaak kan bijvoorbeeld een chronische aandoening zijn. Deze aandoening moet dan wel vast te stellen zijn door een huisarts/specialist of bedrijfsarts.
Belangrijk is om uit te sluiten dat er geen andere oorzaken achter de ziekmelding liggen, zoals bijvoorbeeld:
- Schulden
- Problemen met kinderopvang
- Problematische thuissituatie
- Verslaving
- Conflict op het werk
Frequent verzuim kan een signaal zijn dat een werknemer uiteindelijk langdurig zal uitvallen. Het is daarom belangrijk om frequent verzuim serieus te nemen en als werkgever actie hierop te ondernemen.
Maar hoe doe je dit als werkgever? Werkgevers vinden het vaak moeilijk om met een werknemer in gesprek te gaan, uit angst dat zij zich bemoeien met privézaken. Het loont echter de moeite om een verzuimgesprek te voeren, zodat er meer wederzijds begrip ontstaat en de werknemer zich gehoord voelt. Ook kan het gesprek tot oplossingen leiden die op de lange termijn veel verzuim kunnen voorkomen.
Belangrijk is om met elke werknemer die frequent verzuimt na elke ziekmelding een gesprek te voeren. Het doel van dit gesprek is de oorzaak van het verzuim te achterhalen en samen tot een oplossing te komen. Laat de werknemer zijn of haar verhaal doen. Toon begrip. Geef aan welk effect het verzuim heeft op het werk en collega’s. Zoek met de werknemer naar een oplossing. Is er bijvoorbeeld sprake van schulden, help de werknemer dan met het vinden van een goede schuldhulpverlener.
Mochten jullie er samen niet uitkomen of geeft de werknemer aan dat er sprake is van een medische oorzaak, dan is er ook altijd een mogelijkheid om een (preventief) spreekuur bij de bedrijfsarts in te plannen.
Meer hulp nodig bij het voeren van het frequent verzuimgesprek? Overleg met je casemanager of bekijk de richtlijn op de website.