Wat als je mogelijk onveilige producten hebt ontvangen?
Dagelijks zijn er recalls van onveilige levensmiddelen. Vaak betreffen het producten in de retail waarop niet de juiste allergenen zijn vermeld, maar regelmatig zijn het ook ziekteverwekkende bacterien die op vlees(producten) zijn aangetroffen. Wat moet jij als slager doen als je leverancier meldt dat jij mogelijk onveilige producten hebt gekregen? De KNS adviseert de onderstaande stappen te doorlopen.
1. Controleer of de producten in het bedrijf (nog) aanwezig zijn.
Zijn de producten aanwezig? Onderzoek of de producten door een bewerking (bijvoorbeeld verhitten) veilig zijn geworden dan wel te maken zijn. Verhitten helpt niet bij chemische verontreiniging, maar vaak wel bij een bacteriologische besmetting.
Ja, ze zijn veilig? Dan kan het product worden vrijgegeven en verkocht als ze zeker veilig (gemaakt) zijn.
Nee, ze zijn niet veilig? Lever de producten dan niet aan klanten en zet ze apart met een duidelijke waarschuwing.
Zijn de producten niet meer aanwezig, ga naar de volgende stap 2.
2. Controleer waar de producten naar toe zijn gegaan. Informeer je klanten. Zakelijke klanten moeten geïnformeerd worden over het feit dat jij, zonder opzet, producten die mogelijk onveilig zijn geleverd hebt. Je kunt vaak de brief gebruiken die jij van jou leveranciers hebt gekregen. Of je klanten/consumenten in je winkel ook moet inlichten is afhankelijk van de risico-analyse die door vaak de NVWA is uitgevoerd
3. Heb jij een bericht van je leverancier gekregen dat je mogelijk onveilige producten hebt ontvangen dan moet je dit melden bij de NVWA. Ook als je beoordeelt dat je geen actie hoeft te ondernemen! Doe de melding op www.nvwa.nl, onder onderwerpen ‘melden-onveilige levensmiddelen’.
De wet
De wettelijke plicht voor traceerbaarheid komt uit Verordening (EG) nr. 178/2002, artikel 18): Traceerbaarheid is voor iedereen verplicht die levensmiddelen en diervoeders produceert, vervaardigt, verwerkt, opslaat, vervoert of distribueert. Met een goed systeem voor traceerbaarheid moet een bedrijf in geval van een gevaar voor de volksgezondheid snel en nauwkeurig producten uit de handel kunnen nemen dan wel kunnen aantonen waar het product vandaan kwam en heen is gegaan.
Als de situatie zich voordoet moeten partijen uit de handel gehaald kunnen worden, eventueel moet een recall gedaan worden en is er een meldingsplicht van onveilige levensmiddelen.
Heb je vragen over traceerbaarheid/recalls, dan kun je bellen met Jacques Rijk van de afdeling Vaktechnologie van de KNS, 070 3314626.